Броят на хората, заразени с коронавирус по света нараства с всеки изминал ден. Същото се отнася и за жертвите на инфекцията, да, и като цяло прогнозите не са особено добри.

В такива трудни условия лекари и учени се налага да изследват как вирусът вреди на организма. Както изглежда, инфекцията засяга не само дихателната система, но и много други важни органи, сред които и бъбреците.

Експертите твърдят, че това се превръща в наистина сериозен проблем, защото апаратите за хемодиализа и обучения персонал, който да работи с тях, са много малко.

Какво да се прави в такава ситуация? Как вирусът влияе на бъбречната функция?

Белите дробове – бойно поле, бъбреците – поредна мишена

От самото начало на пандемията от коронавирус специалисти от цял свят бият тревога: не стигат апарати за изкуствена вентилация на белите дробове.

До преди само няколко месеца се смяташе, че болестта засяга единствено дихателната система и протича от типа на усложнена остра вирусна инфекция.

Сега лекарите признават, че мишена на коронавирусната инфекция стават други органи и тъкани.

През април специалисти от Централната болница на Ухан публикуваха изследване, посветено на изучаването на влиянието на коронавируса върху бъбреците.

Установено е, че при 27,06% от хоспитализираните с коронавирусна инфекция са засегнати и бъбреците. При възрастните със съпътстващи заболявания – хипертония, сърдечна недостатъчност, хроничната болест на сърцето се е развивала доста по-бързо.

Както показват и другите данни, 59% от болните с потвърдена диагноза коронавирус са установени изменения в изследванията на урината.

Появата на примеси от кръв и белтък показвало бъбречни увреждания, дори и при тези, които не страдали от заболявания на отделителната система.

Как точно коронавирусът уврежда бъбреците

Точен отговор на въпроса учените все още не са намерили. Специалистите ежедневно получават нови и нови сведения относно инфекцията и затова няма еднозначни заключения дали вирусът засяга директно бъбреците или пък бъбречната недостатъчност е страничен ефект от заразяването. Засега не могат да се правят точни заключения.

Предлагат се няколко теории, които могат да обяснят възникването на патологията:

  • Директно увреждане на бъбречната тъкан – бъбреците са с голямо количество ACE2 рецептори, които са основна мишена на коронавируса. Прониквайки в организма, вирусът се прикрепя към тези рецептори, попада вътре в клетките и започва активно да се размножава.
  • Цитокинова буря – цитокините са пептидни молекули, които могат да изпълняват различни функции. Част от тях осигуряват възпалителен отговор, друга част от неговото ограничение, още една част регулират функцията на имунитета. Цитокиновата буря – това е резултат от свръхреакция на имунната система, при която се развива системен възпалителен отговор, който води до увреждането на много органи – бъбреци, сърце и главен мозък.
  • Недостиг на кислород – бъбреците, както и всеки друг орган, се нуждаят от кислород за поддържане на своята жизнена дейност. Коронавирусът на първо място засяга белите дробове, в резултат на което се развива дихателна недостатъчност. В кръвта нарастват нивата на въглероден диоксид и се понижават нивата на кислород, което води до увреждане на бъбреците.
  • Образуване на тромби в бъбречните съдове – тромбите са съсиреци, които могат да запушат артерии и вени, като възпрепятстват нормалното кръвообращение. Бъбреците са нещо като филтър, който отстранява от организма токсичните продукти от обмяната на веществата, но оставя необходимите компоненти. Ако кръвообращението в органите е нарушено, системата на пречистване престава да функционира.

С помощта на електронен микроскоп учените успяват да направят снимки на бъбреци на починали от коронавирус. В тъканите им се откриват вирусни частици, което е признак на директно токсично въздействие.

Не трябва да се забравя, че и самите апарати за вентилация повишават риска от бъбречна недостатъчност.

Някои, които се използват за лечение на коронавирусна инфекция, са нефротоксични и могат да предизвикат бъбречно увреждане. Съществуващ захарен диабет пък се оказва един от ключовите рискови фактори.

Какво да правят хората със съществуващи бъбречни заболявания

Основната препоръка е да спазват всички мерки за безопасност – да ограничат контакта си с други хора, да избягват посещението на обществени места, да използват антисептици и да носят маски на закрити обществени места.