От обработените за изминалите 24 часа над 1600 проби за коронавирусна инфекция 36 са положителни, това обяви Оперативния щаб тази сутрин на редовния си брифинг.

От тях при 11 се е наложило да постъпят в болница, тъй като е преценено, че симптоматиката е сериозна и има опасност от развитие на усложнения.

Тенденцията към затихване на епидемията у нас продължава

Така общият брой на потвърдените от началото на епидемията у нас, преди повече 2 месеца, надхвърля 2400.

Областите, в които има потвърдени нови случаи на коронавируса, са общо 11, отчита се увеличение спрямо вчерашния ден.

Най-много са отново в София – 15 общо, след това в Ямбол – 8, най-вероятно от огнището в един от кварталите в града.

В област Благоевград потвърдените са само 3, а в останалите 7 области са по 2 – Ловеч и Пазарджик и по 1 случай съответно.

Само един от потвърдените 15 за вчера в София е постъпил в болница, останалите са с леки симптоми. От обработените вчера проби се установява, че само при 1 дете, на 17 години, тоест тийнейджър, от Кнежа, е с положителен тест за коронавирус.

Тийнейджърът е бил контактен на друг заразен, за който е съобщено от оперативния щаб преди няколко дни.

Спад при постъпилите в болница с COVID-19

Продължава положителната тенденция с намаление на настанените за болнично лечение с COVID-19, като намалението е до 258, от близо 400 в пика на епидемията в началото на месец май.

В тежко състояние с лабораторно потвърден коронавирус са 29, като намалението и при този показател продължава.

2 са новите заразени медицински лица, касае се за лекар и санитар от областните болници на Ловеч и Ямбол. Намалява процентното съотношение на медицинския персонал спрямо общия брой на потвърдените случаи на 10,5%.

Тенденцията към затихване на епидемията продължава, тъй като за вчера 39 лица, при които е доказан коронавирус, са освободени като излекувани след отрицателен PCR тест и без симптоми.

От оперативния щаб отбелязаха, че за всички постъпили в болница с COVID-19, е осигурен препаратът хлорохин, който вече се произвежда и от българското държавно предприятие - БулФарма.

Напоследък е обаче все повече стават данните, че този препарат е повече вреден, отколкото полезен, затова и трябва много да се внимава с неговото приложение.

В САЩ има докладвани и случаи на летален изход след прием на този препарат, макар и американският президент да обяви, че го пие за профилактика в малки количества.

След достигнатият своеобразен рекорд от 5 жертви с коронавирус само за ден, в петък се съобщава за един случай на летален изход в УМБАЛ Св. Анна в София, при който в анамнезата са 2 хронични заболявания – едното белодробно, а второто на сърцето.

Общият брой на случаите с летален изход, при които е доказан коронавирус, достигна 126, като 2/3 от тях са мъже – 83, на 43 жени.

От оперативния щаб докладваха и за международната епидемиологична обстановка като данните са от 0 часа на 23.05.

Двойно нарастване на заразените по света през последните 24 часа

Общият брой на потвърдените в глобален мащаб от началото на епидемията са над 5,3 млн. Двойно е нарастването спрямо вчерашния ден, тъй като тогава бе съобщено за 55 000, а днес са потвърдени над 107 000 нови.

Основната част от новите заразени по света са от САЩ и Бразилия. 24 000 са новите в САЩ, а в Бразилия са близо 20 000. Русия отчитат съвсем леко увеличение спрямо вчера до близо 8900.

В Западна Европа най-усложнена остава обстановката във Великобритания, където новите са над 3200. В Испания след трайния спад отново се отчита нарастване на новите случаи до над 1700.

Италия, Германия и Франция са с по-малко от 1000 нови заразени за изминалото денонощие. На Апенините са 650, но при рекордно тестване, над 70 000, което прави над 99% отрицателни проби.

В Германия новите заразени са повече, отколкото в Италия – около 700 нови заразени, във Франция са под 400. Беларус е на второ място в Европа по брой нови заразени, поради по-либералните мерки – около 900 са новите заболели.

Трайна е тенденцията към понижаване на случаите на летален изход в Европа.