Медицинския факултет на Университета Джонс Хопкинс подготвя изследване, в рамките на което ще бъдат изпитани препарати, които са насочени срещу свръхактивния имунен отговор при COVID-19.

Вид хапчета за сваляне на кръвно могат да спрат цитокинова буря

Екип от учени начело с изследователя на рака от Медицинския институт Хоуърд Хюз Берт Фолгенщайн към настоящия момент подбира участници в изследването.

Това са пациенти на болницата на Джонс Хопкинс на възраст от 45 до 85 години с диагноза коронавирус, които все още не попаднали в отделение за интензивна терапия и не са включени на апарат.

Фолгещайн възнамерява да провери хипотезата за това, че алфа-блокерите, или алфа-адреноблокерите, могат да спрат системното възпаление на органите преди настъпване на цитокинова буря – потенциално летална реакция на имунната система към инфекция.

В продължение на 6 дни участниците в експеримента ще приемат постоянно увеличаващи се дози от препарата празоин.

След това учените ще преценят колко са намалели пациентите, които нямат нужда от интензивна терапия в сравнение с болните на стандартно лечение.

Наблюденията на състоянието на всеки участник в изследването ще се водят в продължение на 60 дни, но предварителни резултати няма да бъдат достъпни по-рано от няколко седмици.

В перспектива екипът на Фолгещайн се надява да проведе аналогичен експеримент с участие на хора с потвърден коронавирус, които все още не са хоспитализирани.

Успехът на експеримента важен, когато няма ваксина

Учените призовават колеги от други болници да обединят усилия и да се включат към изпитания, за да могат колкото се може по-бързо да съберат данни за броя на пациентите.

Екипът изследователи възнамерява да разработи подход към лечението на заболели с висок риск от тежко протичане на заболяването в ранните стадии на COVID-19, тоест преди появата на сериозни симптоми при тях.

Ако ефективността и безопасността на алфа-блокерите ще бъде доказана в хода на изследвания, много хора ще могат да получат възможност да се лекуват у дома, така ще намалее натоварването върху здравеопазването.

Високоактивният имунен отговор може да се проявява не само при COVID-19, но също и при автоимунни и онкологични заболявания. Преди пандемията екипът на Фолгенщайн вече се е заминавал с изучаването на методи за отслабване на имунния отговор с помощта на алфа блокери.

Ако експериментът се окаже успешен, лечението с алфа-блокери може да стане вторична форма на профилактика, което е особено важно сега, когато няма ваксина.