За съжаление не можем да докажем със сигурност дали храната, с която се храним е безопасна за нас и нашето семейство.

В някои случаи хранително отравяне може да бъде причина за застрашаване на човешкия живот.  Въпреки че проблемите са сравнително редки, трябва сте информирани как да се предпазите от потенциално заразени продукти, често срещани през горещите летни дни. Американската агенция на храните и лекарствата съобщава кои храни най-често са свързани с огнища на бактериални инфекции. В списъка попадат морски дарове, яйца и млечни продукти.

Ако сте запознати с опасните храни има по-голям шанс да се предпазите. Според изследователите от Центъра за наука в интерес на обществото (CSPI), голяма част от тези храни са навсякъде и участват в здравословния начин на хранене".

Яйца

Тази любима на редица хора закуска е свързана с най-малко 138 огнища от 1998 г. до днес. Най-честата причина е бактерията салмонела. Бактериите могат да обитават вътрешността на яйцето, затова се уверете, че храните преминават през подходяща термична обработка.

Избягвайте да ядете продукти, които съдържат сурови яйца като бисквитено тесто. Задължително съхранявайте яйцата в хладилник.  Според Крейг Хедбърг от Университета на Минесота за обществено здраве в Минеаполис.

„Налице е приблизително една болест за всеки 3-4000 ястия“. Според него, суровите хранителни продукти като яйцата, могат да се заразят лесно и затова и трябва да се съхраняват правилно.

Месо

Месото, чийто регламент за производство и продажби се регулира от американското Министерство на земеделието чрез Агенцията по храните и лекарствата, е причинител на най-малко 33 000 болести в периода от 1998 г. до 2010 г., според доклад на Центъра за науки в интерес на обществото (CSPI).

Пилешкото месо има 455 огнища на зарази, свързани с почти 7000 заболявания. След него с най-висок брой огнища е говеждото месо. През август 2013 г., 50,000 килограма говеждо месо са изтеглени в резултат на евентуално замърсяване с опасните Е. Коли O157: H7.

Суровите животински продукти като полусурови меса, яйца, мляко и миди са най-вероятните заразени продукти. Изключително важно е да обработвате продуктите от месо при възможно най-високи температури, за да избегнете заразяване. Почистете повърхностите, които са били в контакт с месото и следвайте указанията за правилно приготвяне на храна.

Риба тон

Този вид риба може да се замърси от скомбро-токсин (scombrotoxin), който причинява главоболие, зачервяване и спазми. Ако рибата е оставена при високи температури, след като е уловена, дори да е прясна отделя токсини, които не могат да бъдат унищожени дори чрез готвене (и не е свързана със замърсяване с живак или други проблеми, свързани с риба тон).

Убедете се, че рибата, която консумирате е прясна преди да я поставите на трапезата. Морските дарове трябва да се съхраняват при ниски температури от момента, в който са извадени от водата до момента преди да ги поставите в чинията си.

Картофи

Ако използвате прясно почистени картофи, които са приготвени правилно, опасността от заболяване е много малка. Картофите са свързани с огнища на болести, причинени от микроби като листерия, шигела, Е. коли и салмонела. Кръстосаното замърсяване с пренос на микроби от един вид храна, обикновено от месо към друг вид продукт, може да бъде източникът на проблема.