Детоксикацията обикновено е истинско предизвикателство за човешкото тяло и предизвиква множество тревожни странични реакции.

Те се дължат на отделящите се опасни вещества като токсични химикали от остатъци от пестициди, странични продукти от ГМО храни, натрупали се с времето съставки на медикаменти, свободни радикали, тежки метали, алуминий и радиоактивни частици.

Съществуват множество детоксикиращи агенти и методи за прочистване на тялото, като някои от тях са скъпи, а други предизвикват много неприятни и дори болезнени усещания с потенциално опасни странични ефекти.

Затова е препоръчителен избора на естествени начини за прочистване, които са щадящи за организма, но е необходимо прилагането им за по-дълъг период от време.

Пектин

Плодовият пектин е може би най-щадящото средство за детоксикация на тялото. Съдържа се във влакнестата част на лайма, лимоните и в другите цитрусови плодове, както и в ябълките.

Други източници на пектин са банани, грозде, моркови и зеле. Полизахаридът спомага за освобождаването от тежки метали, химикали и други вещества от кръвта, тъй като се свързва с тях и ги изхвърля от тялото.

Повишаване на консумацията на плодове с високо съдържание на пектин очиства организма.

Също може да се използва и пектин на прах, който се добавя към чаша вода, гроздов сок или към пресен зеленчуков сок, като така се постига ускоряване на процеса на детоксикация.

В никакъв случай не използвайте пектин, който се продава в магазините за хранителни стоки, тъй като повечето марки съдържат мононатриев глутамат.

Най-добре е да потърсите полизахаридът в магазини за здравословни храни, като също следите какво пише на етикета на съответния продукт.

Кориандър

Вкусната кулинарна подправка кориандър е една от най-ефективните и щадящи детоксикатори на живак, тежки метали и други токсични замърсители.

Може да си закупите подправката под формата на сок или просто да включите пресен кориандър към диетата си, като така ще контролирате количеството, което поемате и ще ограничите нежеланите реакции, което възникват при стартиране на процеса на прочистване.

Кориандърът е евтин, изключително ефективен и не се налага да приемате допълнително медикаменти, за да постигнете пълна детоксикация.

Кулинарната подправка също притежава антибактериални и противогъбични свойства, като бързо ограничава инфекциозните и възпалителните процеси в организма.

Хлорела

Хлорелата е единственото едноклетъчно водорасло, което вирее в сладка вода. С най-високо качество са природните резерви на водораслото в Япония.

Но въпреки това бъдете внимателни, когато купувате японска хлорела поради възможно ѝ излагане на радиоактивно замърсяване от Фукушима.

Едноклетъчно водорасло е лесна за усвояване от организма супер храна най-вече поради това, че притежава свойството да отстранява живак и други тежки метали от клетките.

Употребата на твърде много хлорела може да предизвика нежелани реакции, предимно в храносмилателния тракт, където е много бързо се свързва с живака и го извежда от тялото.

Започнете с по-малко количество от едноклетъчното водорасло, за да постигнете по-щадяща детоксикация.

Млади житни стъбла или пшенична трева

Пиенето на сок, изцеден от стъблата на млада пшеница и ечемик е отличен начин за изхвърлянето на токсините от организма.

Младите житни стъбла са с висока хранителна стойност и осигуряват витамини, минерали и всички 9 незаменими аминокиселини.

Пшеничната трева е мощен детоксикатор, затова започнете да с пиенето на малки количества сок от нея, за да не се проявяват странични реакции. Началната доза е около 15 мл. сок от пшенична трева дневно.