Сокът от моркови е наистина невероятен и не само поради своя приятен вкус, но също така притежава и свойства, които го правят много полезен за здравето.

Чрез морковите под формата на сок можем да си набавим голямо количество хранителни вещества и тяхното благотворно въздействие върху тялото се проявява почти незабавно.

Първоначално зеленчукът е бил отглеждан с лечебна цел, а не като храна. В потънали търговски кораби от ранното Средновековие, били открити запазени под формата на глинени капсули моркови, магданоз и лук.

Те били използвани за лечение на стомашно-чревни неразположения сред екипажите на корабите.

Въпреки че за приложението на морковите като лекарство има данни в древногръцки исторически източници, това е първият път, в който учените разполагат с веществено доказателство за това.

Защо всъщност сокът от моркови е толкова полезен?

1. Подобряват нощното виждане

Морковите са отличен източник на бета каротин, които при храносмилане се трансформира във витамин А.

Въпреки че се съдържа и в много други растения, в морковите е в най-голямо количество и колкото по-оранжев е зеленчукът толкова повече бета каротин съдържа.

Витамин А активира светлочувствително веществото в ретината, което се нарича родопсин, което регулира зрението в зависимост от интензитета на светлината.

Родопсинът е от особено значение за нощното виждане, тъй като улавя много малки количества светлина, което подпомага по-лесното адаптиране към тъмнината.

Витамин А също предпазва от обусловената от напредването на възрастта катаракта, представляваща бавно прогресираща инфекция на окото. Тя причинява замъгляване на очните лещи и съществува риск от постепенно ослепяване.

2. Предпазва косата, кожата и зъбите от увреждане

Сокът от моркови е много по-ефективен от който и да е крем за бръчки и е много по-евтин.

Витамин А, който се съдържа в зеленчуковата напитка предпазва кожата от вредното въздействие на слънцето, а антиоксидантите забавят преждевременното стареене на клетките.

Редовното пиене на сок от моркови е отличен начин за подобряване на външния вид на косата и кожата. Зеленчукът също така е много добър източник на калций, което означава, че е много полезен за зъбите, костите и ноктите.

Сокът от моркови също оказва благотворно въздействие на венците и ограничава размножаването на бактерии в устата. Изпиването на сока от 9 моркова осигурява същото количество калций, колкото и чаша прясно мляко.

3. Предпазва от ракови заболявания

Макар и да е единичен случай авторката на детските книги Ан Камерън успя да се пребори с рак в четвърти стадий чрез пиенето на сок от моркови.

Тя посочва, че вярва от личен опит, че морковите могат да излекуват рака. И то бързо без химиотерапия, лъчетерапия или други промени в хранителния режим.

Въпреки че повечето учени са подозрителни към тези твърдения, проучвания показват, че морковите притежават противоракови свойства.

Пиенето на сок от моркови може да спомогне за намаляване на риска от рак на белия дроб, рак на гърдата, както и на дебелото черво, тъй като съдържа съединението фалкаринол.

Бета каротинът, чийто източник са морковите, може да предотврати развитието на рак на кожата, тъй като се свързва със свободните радикали в тялото, като предпазва клетките от увреждане, което може да предизвика изменението на тяхната ДНК структура.

4. Подмладява черният дроб

Сокът от моркови е полезен дори и за черния дроб, тъй като спомага за прочистването на токсините, образували се в резултат на обмяната на веществата в него. По този начин редовното пиене на сок от този зеленчук предотвратява образуването на камъни в бъбреците.