На брифинга тази сутрин бе съобщено за 20 нови заразени с коронавирус у нас, така техният брой достигна близо 380.

Заразените с коронавирус достигнаха прага от 400

Тези данни са на база изследваните на 30 март в референтните лаборатории проби и обработени след 17 часа. Най-много новите потвърдени случаи в Бургас и в Кюстендил по 4 и по 3 в Пловдив и във Варна.

В нова област са установени заразени с коронавирус – това е Силистра, където са потвърдени първите 2 случая.

От обработените днес – 31 март, в референтните лаборатории проби се  потвърждават още 20 положителни, така общият брой на заразените от началото на епидемията у нас достига 399.

Нараства броя на хоспитализираните с коронавирус, като техният брой се повишава до близо 150, според последните данни от Националния оперативен щаб.

Болните в тежко състояние се увеличават до 14 или 10% от намиращите се под лекарско наблюдение.

От пробите, изследвани днес преобладават положителните от София, като новите случаи са 19, а един е новият заразен в Перник, така в града броят на заразените става в 6, а в София вече са 244.

По области най-много след София, където са около 60% от болните от COVID-19, е Пловдив с 24 случая или с 10 пъти по-малко, отколкото в столицата, след това е Варна с 20 потвърдени с коронавирус и Бургас с 18 заразени.

Според тази статистика, изнесена от Националния оперативен щаб, броят на заболели съответства на големината на града, но Монтана е изключение, като със 17 заразени е на 5-то място в страната.

По големина обаче с около 40 000 души население е между 20-то и 30-то място и Благоевград, където са заразените са 11, в останалите области потвърдените случаи са по-малко от 10, като коронавирус е потвърден в 21 области от общо 28.

5% от болните от COVID-19 лекари и медицински сестри

Броят на потвърдените случаи на заразяване сред медицински персонал се увеличава с още 2-ма и става 20 или около 5% от общият брой на потвърдените случаи.

В съобщението на здравното министерство не се посочва колко е общият брой на оздравелите, тъй като с тези данни може да се придобие по-ясна представа колко са реално болните в страната към момента.

Според последната информация те са 17 или броят на активните случаи на коронавирус у нас е 372.

За отшумяване на епидемията и спад на заболеваемостта може да се говори едва, след като броят на оздравелите започва да превишава този на новозаразените, но все още сме в началния стадий на епидемията и затова прекаралите заболяването са сравнително малко.

Най-застрашените от COVID-19 са на възраст от 40 до 49 години

След брифинга на вътрешния и на здравния министър на сайта на здравно министерство по обяд се появи съобщение, в което се посочва за издадената нова, с която се отменя задължителното носене на маски при излизане на улицата.

В съобщението се съдържа и официална препоръка да се носят защитни маски на закрити и открити обществени места, което включва и обществения транспорт, тъй като в него рискът от заразяване е най-голям и носенето на маска е повече от наложително.

Трудно може да се спазва минималната изискуема дистанция от 2 метра, а според изчисленията заразяването с коронавируса отнема около 14-15 минути.

Ако човек успее да се придвижи в рамките на 10-15 минути и в автобуса, метрото, влака или травмая има заразен, то вероятността да се разболее е по-малка, отколкото прекара повече време в превозното средство на обществения транспорт.

Основното съображение за въвеждането на задължението за носене на маски при излизане навън е безсимптомните носители на вируса да не могат да го разпространяват сред околните.

На пресконференцията министърът изтъкна и, че най-застрашени от коронавируса са хората между 40 и 49 години, като тези данни подлежат на промяна. В тази възрастова група заразените са най-много като общ брой – над 1/3 от тези 399.

Може би една от причините за това, че това е най-активната възраст, много от тези хора работят в чужбина и са донесли вируса оттам.

В Италия средната възраст на заразените е 63 години, доста по-висока, отколкото у нас, 46 години.