От здравното министерство съобщиха, че за днешния ден са потвърдени още 9 нови заразени, повечето от тях са от София, останалите 4 са от Смолян, Стара Загора, Благоевград и в Хасково.

Оздравелите от COVID-19 се увеличават и са близо 40, техният брой остава непроменен от сутринта.

530 надхвърлиха заразените, оздравелите се увеличават

Сутринта на брифинга на оперативния щаб бе обявено за още 19 нови заразени, които са въз основа на обработката на пробите, взети в съботния ден.

Така общият брой на българите с COVID-19 се увеличи до 522, а след излизането на резултатите от днес заразените вече надхвърлиха 530. След приспадане на оздравелите, общият брой на активните случаи на коронавирусна инфекция у нас е под 500.

Смъртността от COVID-19 се увеличава, сутринта бе съобщено за мъж на 49 години в тежко състояние, хоспитализиран в УМБАЛСМ Пирогов, който се е наложило да бъде интубиран, но въпреки положените от лекарите усилия, не са могли да го спасят.

При 2 жени, също хоспитализирани в УМБАЛСМ Пирогов, се е стигнало до летален изход днес при положителни проби за коронавирус, като и двете са страдали от сериозни хронични заболявания.

Едната жена е била на 60 години и е страдала от най-малко от 3 доста сериозни хронични заболявания – исхемична болест на сърцето, чернодробна недостатъчност и високо кръвно.

При другата, по-възрастна, на 75 години се съобщава за 2 хронични заболявания – високо кръвно и белодробно заболяване – хронична обструктивна белодробна болест.

Увеличават се броя на заразените, които се нуждаят от болнично лечение, като техният брой вече е на 200, над 20 от тях са в тежко състояние, което налага интензивна терапия.

Близо 16 000 теста за коронавирус у нас от края на януари

По-рано днес стана ясно, че броят на направените тестове за COVID-19 е близо 16 000, по повод спекулации, че у нас не се правят достатъчно тестове.

Наистина са по-малко, отколкото в Германия, където са над 900 000 и в Италия над 600 000, в САЩ пък има направени над 1 млн. теста за коронавирус.

По отношение на обхвата на тестването у нас сме доста по-назад от големите държави, у нас се падат по 2000 теста на 1 млн. души, докато в САЩ са над 5000 на 1 млн.

В Германия и Италия обхватът на тестването е най-добър, постигнати са над 10 000 теста на 1 млн. население.

Тези данни са с уговорката, че това не са брой тествани, а само направените тестове, тъй като както е споменавано неведнъж, за потвърждаване на оздравяване се правят 2 теста, които трябва да са отрицателни. Така на един заразен трябва да се направят 3 теста.

Първите тестове за коронавирус у нас са направени в лабораторията на Националния център за заразни и паразитни болести, където се изследват проби за 16 вида вирусни заболявания + 1 коронавируса стават 17.

Първият тест за коронавирус у нас е направено в края на януари 2020 г., броени дни след поставянето на град Ухан под пълна карантина.

В началото на февруари във ВМА е направено преструктуриране на лабораториите за изследване на хепатит и за вирусни заболявания, обединени са в една, и там започва изследване за коронавирус.

След това са разкрити и още 2 референтни лаборатории във Варна и в Стара Загора, които също са снабдени са реактиви и материали за изследване на коронавирус.

Най-много тестове за коронавирус в лабораторията на Националния център

От здравното министерство представят детайлна справка в коя лаборатория колко теста са направени.

Най-много над 5000 са в лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести, във ВМА най-вероятно са направени и бързите тестове,за които бе обявено, че ще се използват за тестване на полицаи.

В Стара Загора са направени 1400 теста, тъй като в референтната лаборатория в града постъпват и тестовете на подозрителните, за които РЗИ преценява дали ще се тестват.

Под Тепетата скоро трябва да разкрият лаборатория към УМБАЛ „Св. Георги”, но няма яснота до къде се е стигнало с обучението на персонала.