Проучване, публикувано в италианска медия, на Институт по икономика и финанси, показва кога във всеки от 20-те региона на Италия заразените ще паднат до нула.

Въз основа на данните, които се обявяват всеки ден от Италианската гражданска защита и на базата на ежедневните колебания на броя на заболелите, Институтът Ейнарди за икономика и финанси – Eief към Римския университет, представи наскоро собствено проучване, което касае не само Италия, но и целия свят.

В доклада, изготвен въз основа на данните от екстраполациите, направени в рамките на проучването, са посочени възможните прогнози кога в Италия броят на новите заразени трябва да падне до 0.

Зануляването на заразените с коронавирус започва от утре

Някои региони на Италия още утре трябва да стигнат до нула нови заразени, но за най-засегнатите, сред които Ломбардия и Емилия Романия трябва да се изчака още време.

На базата на направените екстраполации сред по-засегнатите региони Венето с център Венеция и Пиемонт с регионален център Торино новите заразени трябва да паднат до 0 между 14 и 15 април.

Най-късно се предвижда нулевият ден да бъде достигнат в Емилия Романия с център град Болоня – едва на 28 април, а последният регион, в който ще бъдат отчитани нови заразени, дори и до 5 май, това е Тоскана с център Флоренция.

Авторът на проучването, базирано на екстраполации, посочва, че ще го обновява всяка вечер след обявяването на данните от Гражданската защита на Италия и съответно ще коригира сроковете, в които регионите трябва да се изчистят.

Новите заразени в Италия не намаляват толкова бързо

В представената графика към проучването е заложен по-бърз спад на заболелите, но към момента има задържане на новите потвърдени случаи между 4000 и 5000 нови на ден.

В доклада се посочва, че намаляването на новите заразени до нула с тези темпове ще бъде постигнато само при условие, че се спазват наложените строги карантинни мерки.

Най-вероятно не е включено евентуално нарастване на заболеваемостта, ако правителството след Великден разхлаби мерките за национална карантина.

В Китай повечето противоепидемични мерки бяха отменени след повече от 2 месеца и постепенно икономическата активност в страната се нормализира, хората се върнаха на работа, заведения и ресторанти отвориха.