Готвейки се за лятото, много от нас се стремят колкото е възможно по-бързо да придобият приятен загар и за тези цел започват да посещават солариуми.

Какво е необходимо да знаете за солариума и за въздействието на ултравиолетовите лъчи, за да не ви поднесат тези процедури неприятни изненади?

От времето, когато Коко Шанел въведе модата с шоколадовия тен, слънчевите бани станаха престижни. Ако вашият загар не изчезва през цялата година – това означава, че сте толкова успешна в живота, че можете да си позволите редовно да посещавате морски курорти.

И ако сте получила приятния си благороден загар не под плисъка на морските вълни, а с помощта на съвременните технологии – това няма значение, отношението на околните към вас няма да се промени.

Освен това кожата с шоколадов загар изглежда свежа, а под въздействието на слънчевите лъчи в нашия организъм, в частност от холестерола в кожата се образува витамин D3 и ендорфини – хормоните на удоволствието.

Как това работи?

Съставът на ултравиолетовите лъчи в солариума се отличава от този на естествената слънчева светлина. С помощта на специални филтри кожата не се излага на най-агресивните лъчи от спектър С и се дозира подаването на А и В.

Поради това при съблюдаването на всички правила и техники за безопасност е напълно възможно избягването на ефекта от фотостареене на кожата. Заради собствената си безопасност не се изкушавайте от обяви: „Турбосолариум – 1 минута – 0.10 лева“.

В 99% от случаите в такива соларни студиа се използват стари лампи, които са вредни за вашата кожа и не осигуряват необходимия ефект.

Затова е важно, когато си избирате соларно студио, което да посещавате, е добре да попитате служителите в него преди колко време са сменяни лампите. И в тази връзка е важно да помните, че максималното допустимо време за експлоатация на лампите е 800 часа.

Избирайки си солариум, се поинтересувайте от състава на лампите – лъчите UVB осигуряват най-тъмния загар, но за понижаването на риска от изгаряния е необходимо да се използват в съчетание с UVA лъчите.

Особено важно е това за хората с нежна и бледа кожа. Запишете още 1 плюс на солариума, ако в него се използват лампи с рефлектор, тоест със специален отразяващ слой.

Съществуват 2 типа солариуми – хоризонтален и вертикален

В хоризонталния лампите се намират близо до тялото, но те не са толкова мощни, поради това е по-нисък рискът от изгаряне. Проблемът с хигиената при тях беше решен, след като започна използването на специално покритие, което се сменя за всеки клиент.

В най-съвременните солариуми се използват „анатомични капсули“ – в тях човек може да легне по-удобно и тенът става по-равномерен. Но след няколко процедури със сигурност ще ви останат бели петна в точките на най-големия натиск на тялото върху стъклото поради нарушено кръвоснабдяване.

И затова след ползването на хоризонтални солариуми е добре да използват и вертикални, за да се изравни загара и да изчезнат появилите си бели петна.

Основни правила

Първото, което е нужно да направите при започване посещенията на солариум:

• Да определите времето за посещение, за прекъсвания между сеансите и да подберете козметика, която ще използвате преди, по време и след.
• Посещението на солариум е допустимо най-много веднъж през ден, а при достигане на желания оттенък на кожата и за поддържането му е желателно посещенията да не са повече от 1-2 пъти седмично, но не повече от 50 годишно.