Как да съхранявате хранителните продукти, за да остават те свежи?

В хладилника продуктите е необходимо да бъдат в пластмасови кутии или в пакети. В противен случай плесента или гниенето ще се разпространи като епидемия.

Месо и риба

Месото с кости се запазва по-дълго, отколкото филето. И не дръжте месото и рибата в хладилната камера или фризера по половин година – тези продукти се обезводняват и загубват полезните си свойства. Не повече от 2-3 месеца за месото, а за рибата и филето – до 2 месеца.

Колбаси

Нарязаните наденици могат да се съхраняват в хладилник не повече от 3 денонощия. А суровопушените издържат до 4 месеца. Плесента от тяхната повърхност отстранявайте с парцал, потопен в масло.

Хляб

Можете много дълго да съхранявате хляба в замразен вид и без той да загуби полезните си свойства.

Сирена и кашкавали

Сирената и кашкавалите няма да плесенясват, ако ги увиете във обикновено фолио за печене.

Плодове и зеленчуци

Най-добре е да бъдат държани при температури близки до нулата, тоест в долната част на хладилника. Това се отнася за по-новите модели хладилници, тъй като при старите най-студената част е горе в близост до камерата. За да не изсъхват плодове и зеленчуците, тоест за да не загубват влажност ги слагайте в тънки полиетиленови пликове.

Изключения – топлолюбивите тропически плодове – банани и ананаси. Най-добре е те да бъдат съхранявани при стайна температура. Специално бананите узряват по-бързо и стават по-сладки, когато са при температура около 20-25 градуса по Целзий.

Според някои изследвания презрелите банани са много по-полезни, отколкото останалите. Също така не е необходимо да слагате в хладилника картофи, тиква и тиквички. На тях им е достатъчен тъмният ъгъл на кухнята.

Мляко

Не пресипвайте млякото в стъклен съд – така то бързо ще вкисне. Обикновено температурата на съхранение на млечните продукти, в това число и на обикновеното прясно и кисело мляко, е между 0 и 4 градуса.

Лук и чесън

Най-добрият начин за съхранение е да ги увиете в найлонова торбичка и да ги сложите в тъмния ъгъл на кухнята. Но бъдете внимателни, тъй като ако найлоновият плик е мокър лукът и чесънът бързо ще започнат да загниват.

Подправки

Необходимо е да ги съхранявате на тъмно, прохладно и сухо място. Запазват най-дълго ароматът си, ако се намират в плътно затворени буркани. Но мляните подправки е най-добре да се съхраняват в хладилник и то в неголеми количества.

Зърнени храни

Най-кратък срок на годност има овесът – около 4 месеца. Пшеницата е годна за консумация до половин година, а останалите зърнени – до 12 месеца. Необходимо е да се съхраняват на тъмно при ниска влажност.

Температурата не е толкова важна, но е от голямо значение да бъде сравнително постоянна. Не е задължително да пресипвате зърнените храни в кутии – в полиетилена се създава среда, която забавя микробиологичните процеси.

Растителни масла

По-добре е да ги държите при температура не по-висока от 18 градуса по Целзий, задължително на тъмно.

Не е желателно да съхранявате, например стандартното слънчогледово олио, което присъства в почти всеки български дом, в пластмасовата му бутилка, най-добре е да го прелеете в стъклен съд веднага, след като го купите и то няма да се развали до 6 месеца.

Мед

Съдържа голямо количество захари, които са естествени консерванти. Ако правилно се съхранява, то ще „живее“ с години. Най-добри са условията за съхранението му в херметически затварящ се съд, например буркан, стайна температура и тъмнина.