Повече от 47 милиона американци са изпитвали силни или по-слаби болки в главата през последните три месеца. Мигрената засяга 9 % от населението на Съединените щати и коства 1 милиард щатски долара на година за медицински разходи.

Ето няколко начина, с които можете да победите главоболието.

Акупунктура – при акупунктурата тънки игли се забиват под кожата, за да прегрупират потоците на енергия или вътре в тялото. Цените на подобна услуга варират в зависимост от сложността на процедурата и нейната продължителност.

Изследвания доказват, че акупунктурата може да има положителен ефект върху мигрената подобно и на медикаментозното лечение, само че с доста по-малко странични ефекти. Също така има наблюдения, че тя може да помогне на хора с хронични или епизодично появяващи се главоболия, породени от пренапрежение, стрес или умора.

Масаж – когато ви нападне главоболие, за да получите макар и временно облекчение, опитайте да разтриете слепоочията си или някой да масажира врата, гърба, главата или раменете ви. За малко се чувствате по-добре, но след това трябва да го правите отново и отново. В малко по обема си изследване специалистите публикуват резултатите, че при хора с мигрена, които получават шест масажа на седмица, пристъпите се разреждат и те се радват на по-добър и здрав сън през седмиците, през които са им правени масажите и следващите три седмици.

Разтягане – разтяганията, които да облекчат главоболието могат да освободят напрежението в мускулите, което предизвиква самото главоболие. Можете да ги включите в дневната си тренировка и да ги използвате когато болката ви споходи. Опитайте следните две упражнения: да раздвижите врата си (дайте брадичката напред, вдигнете я и завъртете докрай главата си към всяко едно от двете рамена). Разкършете рамената си (разкършете и завъртете рамената си нагоре, напред и назад). Разтягайте се два пъти по 20 минути всеки ден като задържате тялото си в разтегнато положение по около 5 секунди и повтаряйте всяко упражнение от 3 до 5 пъти.

Аеробика – регулярните упражнения по аеробика като каране на колело, спортно ходене или плуване могат да намалят силата на мигрената и нейната честота, твърдят изследвания по темата. В резултатите от малко по обема си проучване се цитира, че пациенти, които не са практикували редовни упражнения преди били включени в 12 седмична програма за колоездене на закрито. Това значително подобрило качеството им на живот и намалило броя на мигренните пристъпи, които те получавали, както и интензивността на болката.

Медитация – могат да бъдат използвани различни техники за медитация, за да се фокусира вниманието и да се успокои съзнанието от дразнители като болката от хронична мигрена или главоболие. До този момент има малко информация относно ефекта на медитацията върху мигрената. Учени и лекари от Университета Джон Хопкинс в Балтимор са включени в клиничен тест, който има за цел да удостовери дали випасана – древна индийска техника за медитация, която се фокусира върху връзката между съзнанието и тялото – може да намали честотата на мигрената и нейната сила и като цяло да подобри качеството на живот. Едно малко проучване на хора с мигрена открива, че духовната медитация намалява честотата на главоболието и притъпява усещането за болка повече от друг вид медитация и мускулна релаксация.