Хората могат да се заразят с Алцхаймер по време на някои медицински процедури, както например лечението на болестта на Кройцфелд-Якоб, казват изследователите.

Заразени медицински инструменти или инжекции, като хормон на растежа, могат да представляват рядък , но потенциален риск. Това теоретично предположение идва след направени изследвания на мозъка на 8 починали пациенти. Експертите от Великобритания подчертават, че техните открития не са окончателни и не означават, че болестта на Алцхаймер е заразна. Все пак хората не могат да се разболеят от Алцхаймер при контакт с болни хора.

Мозъчни изменения

Алцхаймерът е вид деменция, която по-често се развива при хора с напреднала възраст. Хора със семейна история на заболяването също са с по-голям рисков фактор. При Алцхаймера мозъчните клетки умират, след време мозъкът се свива, като много от функциите му са засегнати. Учените могат дори да видят последствията от болестта на микроскоп.

Има два показателни признака – анормални клъстери от протеинови фрагменти, наречени амилоидни плаки, и връзки на друг протеин, познат като тау. На един от тези знаци се натъква д-р Джон Колиндж и негови колеги от Лондонския университетски колеж, изучавайки мозъците на наскоро починали пациенти от болестта на Кройцфелд-Якоб.

Седем от осем пациенти, които те изследвали, са имали амилоидни натрупвания в мозъка, което било изненадващо, имайки предвид тяхната относителна ранна възраст (между 35 и 51 години) и фактът, че те нямали семейна история на болестта Алцхаймер. Всички починали са се разболели от болестта на Кройцфелд-Якоб от замърсени инжекции с хормон на растежа, които са има дадени в детска възраст.

Проучвания при животни

Д-р Колиндж смята, че амилоидът може да се разпространи случайно по време на медицински и хирургични процедури по същия начин както болестта на Кройцфелд-Якоб, посредством замърсени протеинови „семена” или приони, които растат в мозъка.

Проучванията при животните подкрепят тази идея, но все пак е необходимо да се внимава. Никой от осемте пациенти, на които е извършена аутопсия, няма напълно развита болест на Алцхаймер и не е ясно дали те въобще биха развили деменция. Няма доказателство, че инжекциите с хормон на растежа са били причина за появата на амилоида.

Анализ

Може би изследвания като това трябва да идват със свой собствен предупредителен знак: „може да е причина за ненужна тревога”. Това разбира се не трябва да дискредитира тяхната научна стойност – откритията са интересни и важни за по-дълбокото разбиране на заболяването. Но те трябва да се интерпретират с особено внимание. Има твърде много „ако”, за да е възможно да се направят някакви по-категорични заключения.

Наблюденията са направени въз основа на много малко починали пациенти, които са имали лечение, но не е било прилагано с години. И въпреки че още не е ясно защо някои пациенти развиват Алцхаймер, а други не, експертите са съгласни, че можете да се разболеете, както при простуда и грип.

Д-р Колиндж заявява, че са нужни още изследвания. Той вече се е свързал със Здравния департамент, за да провери дали има останали стари запаси от човешкия хормон на растежа, които да провери за наличие на амилоидни „семена”. Освен това той добавя: „Не смятам, че има причина за тревога и безпокойство. Никой не трябва да отлага за по-късно или да се отказва да отиде на операция заради това.”