Винаги е трудно да се направи първата крачка към отслабването. Ние ви предлагаме няколко правила, прилагането на които е много просто и е едно много добро начало в промяната на начина на живот. Ако ги спазвате можете да отслабнете около 4-5 килограма и то без драстични промени в храненето.

1. Заменете газираните напитки и соковете от магазина с прясно изцедени плодови сокове. Можете да пиете прясно изцеден плодов сок с всяко хранене през деня, а още по-добре е ако вместо сок изядете цял плод. Целите плодове съдържат фибри, които забавят процесите на храносмилане и така ще огладнявате по-бавно.

Свали 5 кг2. Заменете маргарина и маслото с растителни масла като зехтин. Маргаринът е считан за особено опасен. Свързва се с редица здравословни проблеми сред които трупане на наднормено тегло, рак и сърдечно съдови заболявания. Той се прави от трансмазнини, които имат свойството много лесно да се трупат в организма.

3. Заменете чипса и пържените картофи с печени и варени картофи. Ще видите, че изобщо няма да ви липсват калоричните храни. Печените картофи могат да бъдат невероятно вкусни ако ги подправите с ароматни билки, а варените картофи са чудесна добавка когато ядете вкусни морски храни. Бихте могли също така да овкусите намачканите варени картофи с пресен лук. Всичко това е много по-вкусно и полезно от пържените картофи.

4. Заменете белия хляб от рафинирано брашно с пълнозърнест хляб. Той има същата калоричност, но е многократно по-полезен и засищащ и ще ви държи във форма с часове след като сте се хранили.

5. Предпочитайте смесените салати с различни зеленчуци пред тези, които съдържат само един вид зеленчук. Например салата, в която има домати, краставици и други зеленчуци е много по-полезна от тази, която съдържа само маруля. Освен това смесените салати ще ви заситят няколко пъти по-добре от тези с един вид зеленчук.

6. Пилешкото месо е много полезно, но все по-често ни заливат реклами с пържено пиле, пържени крилца или бутчета. Забравете за тях. Заложете на пилето когато е варено (например пилешка супа) или печено. Не забравяйте да свалите кожата на пилето. Премахвайте я след печене и преди ядене. Това ще ви спести много ненужни калории.

7. Сигурно постоянно слушате колко е полезна рибата. Но запомнете - печена, а не пържена. Пържената риба е вредна и висококалорична. Тя съдържа толкова много калории, че се губи смисълът от всичките ви усилия да се храните здравословно.

Ако направите тези и някои други малки промени в начина си на живот, вие можете да видите много добри резултати.