Съвременните изследвания показват, че ако заменим червеното месо с „мазна риба“ веднъж седмично, ще подобрим здравето си.

Според изследванията, две порции риба седмично ще понижат риска от сърдечно-съдови заболявания с една трета. Мазните риби като сьомга, херинга, скумрия и пъстърва имат високо съдържание на омега 3 мазнини и са богат източник на желязо, протеини и витамин B-12. Убедете се сами в ползите за организма от рибеното масло.

Понижава риска от сърдечно-съдови заболявания

Резултатите от скорошно клинично проучване, публикувано в американския вестник по физиология, доказват, че хората, които консумират рибено масло имат по-ниски нива на стрес. Според изследванията участниците, които са заменили зехтина с рибеното масло са понижили нивата на триглицеридите в кръвта, които често са причина за сърдечни заболявания.

Омега-3 са отговорни за намаляването на кръвните съсиреци и възпаления, както и за понижаване на кръвното налягане, освен това стимулират добрия холестерол и понижават риска от инсулт и други сърдечно-съдови заболявания. Препоръчително е рибата да се пече, вместо да се пържи.

Консумацията на риба понижава риска от рак на простатата

Шведско проучване, в което са взели участие над 6000 мъже, на повече от 30 години, показва, че тези, които не ядат риба са предразположени към поява на рак на простатата. Рибата е добър източник на селен, който е известен с противораковите си свойства и по специално борбата срещу рак на устната кухина, хранопровода, дебелото черво, гърдата, яйчниците и простатата. Сьомгата, риба тон и херингата помагат за предотвратяване на рак на простатата.

Редовното похапване на риба намалява възпалението на тъканите

Високите нива на омега-3, които се съдържат в рибата, помагат за намаляване на възпаленията на тъканите. По този начин се облекчават симптомите при автоимунни заболявания, псориазис и ревматоиден артрит. В допълнение, противовъзпалителните му ефекти могат да подобрят цялостното сърдечно здраве и да увеличат капацитета на белите дробове. Това е добра новина за хората, които страдат от астма и има 31% по-малка вероятност да използват инхалатор по време на тренировка, ако консумират повече рибено масло.

Според резултатите от последните проучвания, ако включите мазна риба в седмичното меню, особено ако имате малки деца, ще намалите риска от развитие на астма.

Рибата помага за развитието на мозъка при бебетата

Изследване, проведено през 2003 г. и публикувано в списание „Педиатрия“ констатира, че майките, които са приемали добавки с рибено масло по време на бременността си или по време на кърмене са увеличили познавателните способности на децата до 4-годишна възраст. Друго проучване, проведено през 2005 г. показва, че учениците, в чиято диета е присъствало рибеното масло имат по-добри резултати при четене и правопис.

Известен факт е, че мозъка на бебето расте най-бързо през първата година от живота му, затова трябва да включите рибеното масло в диетата му.

Консумацията на риба подобрява зрението

Голяма част от изследванията показват, че високите нива на омега-3 мастни киселини в мазната риба могат да помогнат за предпазване от увреждане на зрението при хора, които страдат от дегенерация на макулата (AMD) на окото. Това е състояние, което се появява с напредване на възрастта и води до замъглено зрение, в голяма част от случаите крайният резултат е увреждане на ретината.