Всеки, който се е сдобил с наднормени килограми, има тайна „неосъзната” полза от това. Какви мотиви се крият зад трупането на излишни килограми? Ако разберем каква е първопричината, ще съумеем да се справим с пълнотата.

Какви са скритите причини зад трупането на килограми

1.Възприемане на теглото като нещо прекалено значимо

Необходимостта от наднормено тегло се появява още в детството, когато детето започва да яде повече, за да му обръщат повече внимание. То е по-голямо, това означава по-значимо.

Такива са случаите, когато родителите, по-скоро майката, не обръщат достатъчно внимание на детето и не му дават любов. Понякога това е причина за напълняване през пубертета.

Тийнейджърът подсъзнателно трупа килограми, напълнява, за да заеме повече пространство.

Когато порасне, навикът да привлича към себе си внимание, си остава. Победата над брата или сестрата във войната за родителско внимание се постига, ако към пълнотата се прибави и нейното следствие – болестта. Тогава родителите са принудени да пренасочат вниманието си към болния син или дъщеря.

2.Защита от агресия

Наднорменото тегло – това е просто жилетка. Това е метафоричен защитен костюм, който детето, а след това и зрелият човек си слагат, за да не изпитват болка от агресията.

При емоционална или физическа агресия със защитен слой мазнини вече не е толкова болезнено. "Бийте, хапете, крещете – нищо няма да почувствам".

3.Наказание за грешки

Това е нещо като самоагресия, когато наднорменото тегло се превръща в наказание на самия себе си за грешки, несъвършенство, лошо поведение. Така несъзнателно детето се справя с вината и със срама.

4.Защита от близост

„Страхувам се да се сближа с хората, боя се да бъда уязвим. Правя всичко, за да стане пълен и непривлекателен, тогава ще ми бъде ясно, защо с мен никой не желае да общува”.

5.Замяна на радостта

В детството и в младостта храната е била единственото удоволствие от живота. Нищо друго освен нея не е било сладко – злите учители в училище, липса истинско приятелство, недостиг на любов и закрила от родителите. 

Във времената на детството и юношеството не е имало удоволствия във вид на компютри или смартфони, не е имало игри и филми в такова изобилие както сега. Храната в такива случаи е най-достъпният начин за получаване на радост.

6.Неприкосновен запас

Както в навечерието на сериозно сражение или продължителни боеве армията приготвя неприкосновен запас в случай на обсада, така и детето се запасява с мазнини за черни дни.

Този ден задължително ще дойде, решава детската психика, тъй като например, родителите постоянно се карат. Бащата осъществява физическо насилие и тя вече няколко пъти си е събирала вещите и е напускала дома.

Когато човек се готви за сражение или обсада, неволно трупа запаси като хамстер, който трябва да преживее трудните дни.

Понякога жените напълняват след развод, тъй като сега трябва да се справят сами. Или предстои уволнение, смяна на града или на страната. Подготовката за бъдещата загуба се проявява с наднормено тегло.

7.Бягство от самота

Храната е имитация на общуване при самота. Използва се като заместител на половинка по-често от жените. Някои дори разиграват сцена от своя спектакъл – слагат масата за двама, с 2 чинии, сякаш това е семейна или романтична вечеря. В резултат ядат и за себе си, и за своя мним ухажор.

8.Носталгия по добрите моменти от миналото

Възможно е любимият ни дядо по път към училище да ни е купувал шоколад с чай и поничка. Това са мили спомени, които желаем да възпроизведем и да изпитаме същото блаженство и радост в настоящето.

Това не е лошо, ако се случва рядко. Но ако в живота на човек няма нищо хубаво и живее в миналото, то редовно ще си купува по пътя към работата кафе с поничка и цяло блокче с шоколад и ето ги наднормените килограми. 

9.Жертва

Човек живее в режим на жертвено поведение, до толкова е откъснат от тялото, собствените си усещания, че дори не чувства кога се е наситил.

Понякога така се проявяват травми от детството. Например, детето трябва да си дояжда, дори и ако вече е сито. И когато порасне като възрастен не разбира какво е това здравословен начин на живот и не умее да се грижи за себе си.