Какво е гастроентерит?

Гастроентеритът е състояние, което предизвиква дразнене и възпаление на органите на стомашно-чревния тракт.

Какви са симптомите?

Най-честите симптоми на гастроентерит са:

 • Диария;
 • Гадене и повръщане;
 • Клампираща болка в корема.

Повечето хора наричат гастроентеритът стомашен грип. Това обаче може да доведе до объркване, защото симптомите на грипа са:

 • Главоболие
 • Мускулни болки и схващания
 • Други симптоми, които не засягат стомашно-чревния тракт.

Терминът стомашен грип предполага, че причинителят е вирусна инфекция, но е възможно да има и други причинители като например бактерии или паразити.

Възможно е и развитие на гастроентерит при консумация на сурова храна, замърсена с отпадъчни води или ако храната не е била подложена на достатъчна топлинна обработка при приготвянето си.

Повечето хора се възстановяват бързо от гастроентерит, като заболяването протича с няколкодневно повръщане и диария. Но при бебетата и възрастните хора заболяването се усложнява, тъй като диарията и повръщането могат да предизвикат силно обезводняване, което в повечето случаи е животозастрашаващо.

Затова е необходимо в тези случаи гастроентеритът да се лекува своевременно  и да се възстанови нормалната хидратация на тялото.

Какви са причините?

Най-честите причинители на гастроентерит са вирусите и бактериите. Те са много силно заразни и инфектирането става чрез контакт или консумация на заразена храна и вода. Вирусът и бактериите могат да бъдат предадени и чрез директен контакт със заразен, например при недостатъчно добра хигиена на ръцете след дефекация или при допир с мръсната пелена на инфектирано бебе.

Гастроентеритът, чийто причинител е вирус продължава най-често 1-2 дни. Но когато бактерия е причинител може и симптомите да продължат да се проявяват и по-дълго време.

Лечение на гастроентерит

Лечението на гастроентерите насочено към поддържането на добрата хидратация на болния, за да се избегне опасността от обезводняване. Възможно е, ако болният се дехидратира силно да се наложи болничен режим на лечение и изпълнение на процедури по рехидратация. Понякога се предписват и лекарства против повръщане и против диария за облекчаване на симптомите.

За да предотвратите обезводняване е най-добре да приемате вода или по-добре вода с малко количество готварска сол, тъй като натрият в нея, задържа водата в тялото. Необходимо е водата със сол да се пие на малки глътки и често – например една водна чаша за около 5 минути и после още една чаша след около 30 минути.

Това е наложително, тъй като приемете наведнъж голямо количество вода това ще разшири стомаха ви.  Ще предизвика допълнително му дразнене и съответно е възможно да почувствате гадене или да повърнете.

При бебета и малките деца е доста по-трудно рехидратирането. Трябва да се снабдите с разтвор за орална рехидратация, като например  Алмора плюс или каквито други се предлагат по аптеките. Най-ефективна е рехидратацията, когато разтворът се дава по малко и на често. Ако оставите шишето с разтвора близо до бебето, тъй като то е жадно, ще го вземе и ще го изпие много бързо и след това ще повърне. Затова направете следното:

 • Оставете го да изпие около 50 мл. от течността наведнъж, след това му вземете шишето и му го дайте отново след 5-10 минути.
 • Ако му понася и не повърне, тогава увеличете количеството вода, което го оставяте да изпие до 100-150 мл. Изчакайте, за да видите как ще реагира и дали няма да повърне и след му дайте отново да пие.
 • Ако повърне започнете отначало с 50 мл.
 • След като бебето понася по-голямо количество течност, без да повръща, можете да започнете да опитате да го захраните и с твърда храна, като например препечена филийка хляб.
 • Най-важното е, че при гастроентерит и настъпила дехидратация, трябва да се осигури рехидратация на детето, а не непременно калорична храна.

Как да се предпазим?

 • Поддържайте отлична лична хигиена и винаги след посещение на тоалетна, докосване на замърсени повърхности и преди хранене мийте ръцете си.
 • Уверете се, че храната, която консумирате е правилно приготвена и съхранявана.