Какво е гастроентерит?

Гастроентеритът е състояние, което предизвиква дразнене и възпаление на органите на стомашно-чревния тракт.

Какви са симптомите?

Най-честите симптоми на гастроентерит са:

 • Диария;
 • Гадене и повръщане;
 • Клампираща болка в корема.

Повечето хора наричат гастроентеритът стомашен грип. Това обаче може да доведе до объркване, защото симптомите на грипа са:

 • Главоболие
 • Мускулни болки и схващания
 • Други симптоми, които не засягат стомашно-чревния тракт.

Терминът стомашен грип предполага, че причинителят е вирусна инфекция, но е възможно да има и други причинители като например бактерии или паразити.

Възможно е и развитие на гастроентерит при консумация на сурова храна, замърсена с отпадъчни води или ако храната не е била подложена на достатъчна топлинна обработка при приготвянето си.

Повечето хора се възстановяват бързо от гастроентерит, като заболяването протича с няколкодневно повръщане и диария.

Но при бебетата и възрастните хора заболяването се усложнява, тъй като диарията и повръщането могат да предизвикат силно обезводняване, което в повечето случаи е животозастрашаващо.

Затова е необходимо в тези случаи гастроентеритът да се лекува своевременно и да се възстанови нормалната хидратация на тялото.

Какви са причините?

Най-честите причинители на гастроентерит са вирусите и бактериите. Те са много силно заразни и инфектирането става чрез контакт или консумация на заразена храна и вода.

Вирусът и бактериите могат да бъдат предадени и чрез директен контакт със заразен, например при недостатъчно добра хигиена на ръцете след дефекация или при допир с мръсната пелена на инфектирано бебе.

Гастроентеритът, чийто причинител е вирус продължава най-често 1-2 дни. Но когато бактерия е причинител може и симптомите да продължат да се проявяват и по-дълго време.

Лечение на гастроентерит

Лечението на гастроентерите насочено към поддържането на добрата хидратация на болния, за да се избегне опасността от обезводняване.

Възможно е, ако болният се дехидратира силно да се наложи болничен режим на лечение и изпълнение на процедури по рехидратация.

Понякога се предписват и лекарства против повръщане и против диария за облекчаване на симптомите.

За да предотвратите обезводняване е най-добре да приемате вода или по-добре вода с малко количество готварска сол, тъй като натрият в нея, задържа водата в тялото.

Необходимо е водата със сол да се пие на малки глътки и често – например една водна чаша за около 5 минути и после още една чаша след около 30 минути.

Това е наложително, тъй като приемете наведнъж голямо количество вода това ще разшири стомаха ви. Ще предизвика допълнително му дразнене и съответно е възможно да почувствате гадене или да повърнете.

При бебета и малките деца е доста по-трудно рехидратирането. Трябва да се снабдите с разтвор за орална рехидратация, като например 

Алмора плюс или каквито други се предлагат по аптеките. Най-ефективна е рехидратацията, когато разтворът се дава по малко и на често.

Ако оставите шишето с разтвора близо до бебето, тъй като то е жадно, ще го вземе и ще го изпие много бързо и след това ще повърне. Затова направете следното:

 • Оставете го да изпие около 50 мл. от течността наведнъж, след това му вземете шишето и му го дайте отново след 5-10 минути.
 • Ако му понася и не повърне, тогава увеличете количеството вода, което го оставяте да изпие до 100-150 мл. Изчакайте, за да видите как ще реагира и дали няма да повърне и след му дайте отново да пие.
 • Ако повърне започнете отначало с 50 мл.
 • След като бебето понася по-голямо количество течност, без да повръща, можете да започнете да опитате да го захраните и с твърда храна, като например препечена филийка хляб.
 • Най-важното е, че при гастроентерит и настъпила дехидратация, трябва да се осигури рехидратация на детето, а не непременно калорична храна.

Как да се предпазим?

Гастроентеритът е неприятно състояние, което може да предизвика значителни нездравословни проблеми. За щастие, съществуват няколко ключови стъпки, които можем да предприемем, за да се предпазим от това заболяване.

В допълнение към основните мерки за предпазване, които споменахте, има редица други фактори и принципи, които следва да включим в ежедневния си режим, за да подсилим нашата защита срещу гастроентерита.

Първата и най-важна стъпка е да поддържаме висок стандарт на лична хигиена. Това включва редовно и правилно миене на ръцете със сапун и топла вода.

Препоръчително е да мием ръцете си не само след посещение на тоалетната и преди хранене, но и след контакт с животни, след като сме били на обществени места и след кашляне.

Редовното използване на антисептични гелове за ръце също може да бъде полезно, когато не е възможно да използваме сапун и вода.

Важно е също така да обръщаме специално внимание на начина, по който приготвяме и съхраняваме храната си.

Процесът на готвене трябва да бъде извършван със стриктно спазване на препоръчителните температури и времена за готвене, особено за месо, риба и яйца.

Използването на различни кухненски повърхности за сурови и вече готови храни може да намали риска от кръстосано замърсяване.

Храната трябва да бъде съхранявана на подходящи температури и да се избягва изоставянето й на стайна температура за продължителни периоди от време, което може да създаде условия за размножаване на патогени.

Също така, следва да обръщаме внимание на източниците на вода, които консумираме.

Питейната вода трябва да бъде от надеждни и безопасни източници. Ако има съмнения за качеството на водата, тя следва да бъде изварявана или подложена на друг метод за дезинфекция.

Поддържането на добрия имунитет може също да помогне за предпазване от гастроентерит.

Редовното употребяване на хранителни продукти, богати на витамини и минерали, може да помогне на нашето тяло да се бори по-ефективно с инфекции.

Също така, подходящият прием на течности е от съществено значение, за да се предотврати обезводняването, което често може да се случи при гастроентерит.

В заключение, за да се предпазим от гастроентерит, трябва да съчетаем правилната лична хигиена със стриктно спазване на хранителните и хигиенни стандарти.

Не единична мярка, а съчетаното въздействие на всички тези фактори може да ни предостави надеждна защита срещу това неприятно заболяване.