Дори и да сте решили да се погрижите за всичко, по всяка вероятност няма да ви се получи предвиждането.

Раждането е непредсказуем процес, за това говорят не само младите майки, но и лекарите. Разбира се, позитивната нагласа е много важна, но от не по-малко значение е фактът, че понякога ситуацията не зависи от нас.

Какво със сигурност не може да се каже преди раждането

Кога ще започне раждането

Показателите на ултразвука, предварителната дата на раждане, поставена от лекаря – всичко, това са важни ориентири и за майката, и за лекаря, но малко успяват да „уцелят” точната дата, дори и да става дума за планово секцио.

И дори рискът от преждевременно раждане да не може да се изключи, датата на раждане е невъзможно да се отгатне.

Бременността се смята за доносена от 37-ма седмица и 1 ден до 41-ва седмица и 6 дни, това означава, че вариантите за малчугана са множество.

Кой ще води раждането

Разбира се, личната договорка с лекаря и номерът на мобилния му телефон дават надежда, че в родилната зала ще присъства именно този специалист.

Немалко истории на раждане завършват напълно непредсказуемо – водите изтичат по-рано, и бъдещата майка ражда в очакване на линейка, по път за болницата пред очите на изумения си мъж или при шофьора на таксито.

Лекарят, който е наблюдавал цялата бременност, попада в задръстване – и раждането се поема от друг, напълно непознат.

Всичко това съвсем не означава, че здравето на младата майка или на детето ще бъдат в опасност – такива истории най-често завършват по най-добрия начин.

Как ще премине раждането

За съжаление, и тук е невъзможно да се направят такива прогнози – от усложнения никой не е застрахован, както от епизиотомия, така и от използване на щипци или цезарово сечение по спешност.

Освен това всяко следващо раждане може коренно да се отличава от предходното и по време, и по това колко гладко ще премине като процес.

Поведение при раждане

Преди няколко години в социалните мрежи се разпространи история на жена, мечтала за абсолютно естествено раждане сред природата – без обезболяване, с приятели, под красив музикален съпровод, и по възможност, без лекарска намеса.

Извикала гинеколог за всички случай, но след първите силни контракции отпратила приятелите си, поискала упойка и болница.

При всички жени прагът на болка е различен и психологическата устойчивост, и ако те са раждали и преди, все пак не могат да знаят дали ще успеят да запазят спокойствие или отделението ще бъде огласено от крясъци „повече никакви деца, мъжът ми искаше син, да си го ражда сам”.

Изпитваните чувства

Вълната от щастие, което ни завладява, далеч не са първите усещания, които изпитва току що родилата жена. Възможно е да не почувства нищо друго освен умора или пък да изпита страх, тревога или разочарование.

Не трябва да се обвиняваме за тежки чувства – всичко това по никакъв начин не характеризира подготвеността или неподготвеността за майчинството.

Любовта и радостта могат да се появят по-късно, а любовта и радостта да се появят по-късно, а тревогата, страхът и другите негативни усещания, ако те не отшумят или се усилят, могат да бъдат обсъдени с психотерапевт.

Повечето жени обичаме да си представяме какво предстои да ни се случи и да обмисляме как ще реагираме, но раждането не е добра тема за размисъл в тази насока.

Да, това е най-важното събитие в живота на всяка жена, особено когато е първото, все пак обаче трябва да се опитаме да не го мислим толкова, а да се фокусираме върху онова, което ни се случва тук и сега, колкото и да е трудно.

Разбира се, неизбежно замислянето как ще протече раждането и какво ще изпитаме по време на него, но ако пробваме мислите ни да се концентрираме постоянно върху това бъдещо събитие, ще се почувстваме много по-добре в настоящия момент.