Пролетното почистване е трудоемка работа, но също така и необходима. И от Lechenie.bg ще ви подскажем как да въведете ред във вашия дом.

За да не се разпростре пролетното почистване във всички почивни дни, експертите съветват тя да се прави всеки ден – да подредите шкафа, да почистите хладилника и да изперете завесите и покривките.

Но след тежък работен ден това невинаги се получава. Затова от Lechenie.bg подготвихме за вас 10 лесни трика, които ще ускорят процеса на почистване на вашия дом.

1. Мийте прозорците в облачно време

Повечето домакини очакват слънчево време, за да измият прозорците. Но е по-добре да направите това. Често остават петна по стъклото, тъй като сапунената вода или препарата за почистване на прозорци успява да изсъхне, докато завършете стъклото.

За да останат стъклата чисти за по-дълго, можете да смесите 30 грама , 70 грама глицерин и няколко капки нишадър /разтвор на амониев хлорид, амонячен спирт. С получения разтвор можете да изтъркате стъклата до блясък.

2. Четката за зъби не е само за зъби

Не е желателно да изхвърляте старите ви четки за зъби – те отлично изчистват малките детайли и труднодостъпните повърхности. Така например, с нейна помощ можете да изчистите ножчетата за бръснене за многократно ползване и е подходяща за почистване на малките детайли на автомобила.

Освен това с четка за зъби лесно се почистват упоритите замърсявания по обувките като например засъхнала кал и е подходяща за нанасяне на восък и за почистване на петна.

3. Сприятелете с оцета

Оцетът е натурално и най-важното ефективно средство за борба с мръсотията, мазнините и неприятните мазнини. В повечето случаи дори няма да ви се налага да отстранявате мръсотията с четка – достатъчно е да оставите оцета върху замърсената повърхност и след това да почистите с кърпа.

Оцетът е подходящ за почистване на котлен камък от чайника. За тази цел е необходима половин чаша оцет, разредена с вода, която се изсипва в чайника и се оставя за една нощ. Оцетният разтвор също е отлично средство за премахване на жълтите петна от пот по дрехите.

За това преди пране, замърсената част на дрехата се напръсква с оцетен разтвор, в който оцетът и водата са в съотношение 1 към 1.

4. Комбинация от масло и оцет

За да се отървете от драскотини и петна от чаши по дървената маса, смесете половин чаша оцет с половин чаша зехтин и натъркайте получената смес по повърхността. Този лесен трик не само ще ви позволи да изчистите повърхността на масата, но и ще я защити от евентуални повреждания в бъдеще.

За да премахнете малките драскотини по краката на дървените мебели, ги натъркайте с орехи.

5. Сода ще ви избави от неприятните миризми

Този съвет ще е много полезен за тези, които отглеждат в дома си котка, тъй като от острата миризма на урина е много трудно да бъде премахната. Тази рецепта е подходяща за почистване на петна.

Нужно е да смесите еднакво количество вода и оцет и да нанесете получената смес върху замърсения участък. След като изсъхне, посипете петно със сода за хляб и го оставете така за известно време. За да избавите напълно от миризмата и мръсотия напръскайте също мястото с разтвор на водороден прексис.