Последвайте техният пример, за да се подготвите по-добре за новата работна седмица.

Бенджамин Спол, автор на онлайн изданието My Morning Routine, в продължение на 5 години провежда интервюта с около 300 от най-богатите и успешни хора в света, за да събере информация за техните навици. Обобщава своите наблюдения и стига до заключението, че повечето от успешните личности през уикендите правят следните неща.

Какво правят най-успешните събота и неделя

1.Наспиват се

И тялото и мозъкът ни няма да работят добре, ако не им дадем необходимия отдих. Както показва статистиката, продуктивните хора спят средно по 7 часа и 29 минути.

Тим Кук, Бил Гейтс, Джек Дорси и Джеф Безос потвърждават, че толкова време посвещават на сън.

Толкова време за сън невинаги е възможно да се осигури. Особено ако имаме много работа и ни се налага да стоим до късно. Затова когато забелязваме, че не спим достатъчно, трябва да използваме уикендите, за да си наваксаме пропуснатото.

Това не означава, че можем да спим 5 или дори 4 часа през делничните дни, а през почивните дни да сме постоянно в леглото. Така само ще си нарушим циркадните ритми.

2.Прекарват време с близките си

Не се чувствате добре от това, че не отделяте достатъчно време за близките си? Работата от понеделник до петък често ни пречи в пълна степен да се насладим на онези, които са ни най-скъпи.

Почивните дни следва да посвещаваме на семейството – съвместни тренировки със съпругата или посещението на близкия парк с децата ни сближават.

Американският предприемач и милиардер Марк Кюбан споделя, че през почивните дни в дома му идва детегледачка, а в събота сутринта съпругата му отиват да тренират заедно.

След това прекарват уикенда заедно – слага децата да спят, заедно вечерят. Стараят се да живеят нормален живот.

Ако все пак ви е останала някаква работа за почивните дни, се постарайте да я приключите в събота сутринта. И тогава мислите за нея няма да ви разсейват до края на уикенда.

3.Планират предстоящата седмица

Успешните хора винаги си правят стратегия за следващата седмица – така те получават предварително предимство и не си губят времето в понеделник.

Можете да си отделите 1-2 часа в неделя, за да си съставите списък със задачи за следващата седмица или само 10 минути, за да сложите в календара планираните събития за седмицата.

Най-важното е в понеделник да бъдете готови и да не размишлявате за това, с което искате да се занимавате

Брук Потър, автор на книгата: „Стани по-продуктивен – да разкрием тайните на успешните хора”, разказва, че в събота предпочита да отиде някъде на преход. Неделята отделя за размишления, разработка на стратегии и за подготовка за следващата седмица.

4.Правят това, което им е приятно

Планирането на следващата работна седмица – това е, разбира се, полезно, но трябва и да се почива. Успешните хора се стараят да се отпуснат и да съберат сили събота и неделя, за да пристъпят с нови сили към работа.

Много предпочитат да закусят бавно, а след това да се разположат на дивана с любима книга, да се заемат с медитация, да потренират.

Бил Гейтс смята, че почивните дни трябва да се прекарват максимално спокойно. Играе на бридж – традиционна английска тактическа игра на карти.

Играта на бридж е доста старомодно развлечение, но на него му харесва. През почивните дни наблюдава как дъщеря му язди кон.

Това също е старомодно, но е много интересно. Всяка вечер мие чинии. За някои може това да е дразнещо, но на него му харесва това занимание.

5.Размишляват

Да си малко по-дълго насаме, за да размишляваш може да е много полезно. Това помага при постигането на цели.

Успешните хора използват почивните дни, за да помислят какво е важно за тях, да намерят решения на проблемите, които ги безпокоят и да разберат как да увеличат подобряват своите умения и да повишат продуктивността си.