Достигнатият пик от 60 нови заразени според данните от четвъртък от информационната система в област София-град ясно показаха, че в столицата вирусът вече не е локализиран в определен квартал или район, а се е разпръснал навсякъде и затова контролът с ограничителни мерки няма да е ефективен, призна столичният кмет.

Повече дистанция и поклон при среща с познат

Националният консултант по микробиология, както и кметът на столична община призоваха гражданите само едно да спазват дистанция, дори проф. Кантарджиев направи предложение и за нещо по-екзотично като ритуал, вместо ръкостискане, когато се видим с някого, е по-добре да правим като японците да го поздравяваме с поклон.

Ако правим така, а не се хвърляме да прегръщаме и целуваме, когато видим познат, то новите случаи на заразяване ще намалеят значително.

Проф. Кантарджиев продължи с указанията към всички български граждани да не се държат като отвързани, не призовава да не се празнуват сватби и абитуриентски балове, но да се спазва дистанция, това е най-важното. Не е необходимо толкова голямо приближаване.

Столичният кмет благодари на софиянци, че вече са много по-дисциплинирани в градския транспорт и носят маски и опитват до колкото е възможно да се държат настрани от околните.

И това важи не само за столицата, където потвърдените случаи са близо 1500, а и за останалата част на страната.

След достиганият рекорд в столицата малко след полунощ информационната система отчете значителен спад на новите – до 26 от 60, но рискът в София-област от заразява остава по-висок, отколкото в останалата част на страната.

Огнища на ниво на семейства, но само ако има суперразпространител

От Столичното РЗИ посочват, че огнища на коронавирус е възможно да се формират на ниво семейства, където лесно може да се разпространява. И това не е съвсем сигурно обаче, тъй като за да стане това трябва да има суперразпространител, който без симптоми да разпръсква вируса и да разболява останалите.

Настоящият начин на разпространение на вируса се определя като по-опасен от инфекционистите на РЗИ-София,тъй като контролът не само че е по-труден, а е дори невъзможен.

Съвсем не е като при локални огнища, при които изолирането на заразените, е напълно достатъчно да се спре разпространението и това бе правено многократно досега от началото на епидемията.

Крайна мярка би била при настоящата ниво на заразени да се иска пълно затваряне на столичани по домовете, тъй като и активните не са чак толкова много, а и както се вижда, в петък заразените вече са наполовина и дори отгоре под тези в четвъртък.

Само по данните от 1 ден не може да се вземат решения за въвеждане на драстични мерки.

Локални огнища ще се формират, тъй като няма ваксина

Например, в община Доспат, затвориха предприятието за играчки, установиха контактните на заразените, поставиха всички под карантина и 14 дни от началото на епидемичния взрив по-голямата част от положителните вече са отписани като оздравели.

Липсата на ваксина обаче си създава предпоставки за възникване на епидемични взривове, може да се даде пример с Италия, която досега добре овладяваше разпространението на заразата, но ето че се появиха най-малко 10 огнища.

Сходна е ситуацията и в Германия, където пламна кланица в най-населената федерална провинция Северен Рейн Вестфалия, където работят много българи, част от които се прибраха у нас.

Не се появи ли и нови епидемично огнище и на пазара в Пекин, което също беше овладяно с агресивни мерки.

Стихийното разпространение на коронавируса най-опасно

При огнища локализацията на заразените спомага по-бързо новите с коронавирус да бъдат намалени на практика до нула, но когато е дифузно, както е в столицата, е изключително трудно.

Според специалистите обаче това не е най-лошият вариант, по който може да се разпространява коронавирус, тъй като новите заразени са сравнително малко по квартали. Най-опасно, когато се касае за стихийно разпространение.

В Смолян бяха отчетени 21 нови случаи, което показва, че има ново огнище и затова управителят на голяма фабрика за авточасти в Община Смолян е поръчал да бъдат направени PCR-и на всички 750 работници, които ще са за сметка на управителя или работодателя.

Пробите ще бъдат обработени в лабораторията към болница „Пълмед” в Пловдив, като брой тези тестове са съвсем малко по-малко от общия брой тестове, които са направени в цяла област Смолян от началото на епидемията.