Ах Токио, ах уасаби. Това зелено нещо, което насълзява очите ви и оставя лютив вкус на небцето ви.

Един от малкото продукти, при които няма средно положение, или го харесваш, или не!

Без значение дали ще си го намажеш на филия за закуска, ще го използваш при сервирането на различни мезета или ще си топиш чипс в него, ако уасабито ти е по вкуса, продължавай да четеш!

Хората, които обичат странния му вкус, ще разберат, че освен, това, то е изключително здравословно и се грижи за много процеси в тялото ни.

Уасаби е част от семейството на горчицата и хряна. Истинското уасаби ще откриете под формата на прах, настъргано или на паста.

Ако някога сте прекалявали с уасаби, вероятно болката в носа, която изчезва след няколко секунди и сълзливите очи са ви познати?

Разбира се, вкусът му не се нрави на всекиго, а в големи дози се превръща в проблем и за най-големи му любители, но ето и няколко причини, поради които е добре да консумирате по-често "зеленото нещо".

1. Предотвратява хранителни натравяния

Замисляли ли сте се защо повече хора консумират уасаби заедно със суши? Не е, защото просто си пасва с рибата и ориза.

Уасабито съдържа алил изотиоцианат, мощен инсектицид и бактероид, който помага в борбата срещу потенциални хранителни натравяния.

Уасаби, също така, поради вкусовите си качества, убива всякакъв вид спори на бактерии и микроби. Благодарение на изключително лютивия му вкус, само едно докосване е достатъчно и бактериите ги няма!

2. Уасаби подмладява!

Сулфинил, мощен антиоксидант, се освобождава, когато се настърже уасаби. Редовната консумация на това полезно вещество води до забавяне на стареенет,  тъй като намалява реактивния кислород в организма.

Освен че помага за борбата с рака, той също така допринася за общото отслабване и остаряване на организма, идващ като естествен резултат от жизнения процес стареене.

3. Уасаби е чудесно и за вашето кръвообръщение

Източният продукт работи за инхибиране на тромбоцитната агрегация на образуването на буци и кръвни съсиреци. С друфи думи той не позволява образуването на запушвания в организма, като ефективно намалява риска от инсулт и инфаркт.

Благоприятните циркулаторни ефекти също са добре известни със свойството им да поддържат здравето на сърдечносъдовата система и поддържане на кожата в добро здраве.

4. Уасаби убива раковите клетки

Уасаби намалява драстично риска от рак. Съединението 6-MSITC има противовъзпалителни свойства, които също предоставят защита на организма срещу тумори.

5. Уасаби успешно се справя с настинки и алергии

Консумацията на малко уасаби е сигурен начин за изчистване на синусите блокирани от настинка, грип или алергии.

Алил изотиоцианата също така помага за справяне с настинки и грип, защото съдържа вещества, които се справят с проблемите около дихателнтие пътища.

Бъдете внимателни, ако приемате някакви лекарства, които се метаболизират в черния дроб, защото прекомерната консумация на уасаби може да бъде проблем.

Ако продуктът взаимодейства с медикаментите, които употребявате, полезните му свойства може бързо да бъдат заменени от лоши последици.

Една чаена лъжичка уасаби на ден или няколко щипки поръсени върху закуската ви са безопасната доза, коята само може да помогне на вашето тяло!