Всеки ден в интернет се появява все повече информация за вредата от рафинираната захар. Една от последните такива новости гласи, че учените открили взаимовръзка между злоупотребата със сладки храни и високият риск от настъпване на смърт поради сърдечно-съдови заболявания.

В друго ново изследване, публикувано в авторитетното американско издание American Journal of Clinical Nutrition, било установено, че в сравнение с хората, които употребявали нормално количество захар, при тези които прекалявали със сладките храни се увеличавал общия риск от смърт от настъпване на смърт.

Тези факти са достатъчни, за да спре човек да набляга на сладкото. Ако вие смятате или вече се придържате към подобен хранителен режим, е полезно да узнаете 5-те най-често допускани грешки по време при неговото спазване.

Грешка №1 – опитвате се напълно да игнорирате своето желание за сладко

Някои хора твърде фанатично подхождат към това ограничение, стараейки се напълно да изкоренят този погрешен хранителен навик с усилието на волята.

Всъщност по-правилно би било не пълното избягване на захарта и сладкото, а да се преразгледат храните, с които човек обикновено злоупотребява.

Вместо бонбони, бисквити, шоколад е по-добре човек да консумира продукти, които са естествено сладки – зрели плодове и зеленчуци, сушени плодове и естествени подсладители.

А умишленото пренебрегване на желанията на организма, прави човек раздразнителен и понякога е много трудно да се придържа към тази диета.

А освен това се подлага на стрес, който допълнително може да влоши здравословното състояние.

Грешка №2 – избягвате само сладкиши

Най-често хората, които се придържат към хранителен режим без захар, само преустановяват или намаляват консумацията на храни с добавена рафинирана захар.

Но не трябва да се забравя, че захар може да се скрие в състава не само на сладките храни. Например в сосовете за спагети, кетчупа, пилешките хапки, кърито и дори в привидно здравословното безлактозно орехово мляко всъщност съдържа немалко количество захари.

Всеки от нас може да открие тези скрити захари като внимателно прочита етикетите на храните, които купува.

Грешка №3 – забравяте, че захарта може да бъде под много форми

Трябва да четем етикета, но вече на по-високо ниво.

Сега нас ни интересува съдържанието не само на захар, но и такива нейни форми като глюкозо-фруктозен сироп, меласа, захарен концентрат, лактоза, фруктоза, палмова захар, тръстикова и кафява захар, царевичен сироп и др.

Всички тези разновидности на захарта, включвайки и изкуствените заместители като аспартам, ксилитол, сорбитол и нямащи нищо общо със здравословния начин на хранене, са абсолютно нежелани при спазването на режим на хранене без захар.

Грешка №4 – отказвате се от „полезните“ форми на захарта

Оказва се, че има редица естествени заместители на захарта, които се добиват чрез минимална преработка. Те могат да бъдат включени в списъка на възможните източници на захари.

Към тези заместители се отнасят захарта от финикова палма и от ечемик, земна ябълка, нектар от агаве, сироп от сорго, кленов сироп, мед, стевия и естествена кокосова захар. Но въпреки това не стигайте до крайности и с тези подсладители, а ги консумирайте в умерени количества.

Грешка №5 – забранявате си захар за прекалено дълго време

За повечето хора е достатъчно да направят пауза в използването на захар за 72 часа – това време е достатъчно, за да възстанови чувствителността на техните вкусови рецептори и да свикнат с навика да четат етикетите на храните и да намират по-добри хранителни източници, с които да се избавят от апетита за сладко.