Понякога дори и леко движение може да предизвика болезнено усещане в долната част на кръста. Статистиката в САЩ показва, че болките в гърба са втората най-честа причина за отсъствие от работа, а средната възраст, при която се появяват е 35 години.

В повечето случаи болезнените симптоми отшумяват в рамките на няколко дни. Специалистите съветват, когато имате подобен проблем да се консултирате с лекар. Според тях, ако причината за болките се открие навреме вероятността да се излекува е много по-голяма.

Прочетете кои са петте най-често срещани причини за поява на болки в долната част на кръста.

Разтягане на гръбначните мускули

Най-разпространената причина за болки в кръста се получават, понеже мускулите и сухожилията около гръбнака в областта на врата или гърба могат да станат прекалено опънати, а в краен случай дори да се скъсат. Последствията водят до възпаление и силна болка.

Дискова херния и ишиас

Проучванията показват, че от всички области на гръбнака най-много движение се извършва в долната част на кръста. Прекомерното натоварване в тази област е причина за множество травми и контузии.
Пет вертебрални движещи се сегмента отговарят за движението в долната част на кръста като всеки от тях се състои от две хрущялно покрити фасетни стави и диск.

В по-ниските сегменти се наблюдава непропорционално движение. Двата диска, разположени в най-долната част се натоварват най-много и това често е причина за поява на херния. Последствията от прекомерното натоварване могат да доведат до силна болка, поради притиснат нерв или изтръпване, което обхваща седалищната част и задната част на бедрата (ишиас).

Повреда на хрущяла

С течение на времето при повече от хората, прехвърлили 50 - годишна възраст се появява артрит на гръбначния стълб. Остеоартрит е механично разрушаване на хрущяла между фасетните стави в задната част на гръбначния стълб.

Те се възпаляват, а прогресивната им дегенерация увеличава триенето и болезненото усещане. Когато болките в гърба прогресират движението и гъвкавостта на гръбначния стълб намалява. Симптомите включват скованост и болезнено усещане в долната част на гръбнака. Тези състояния се наблюдават най-често сутрин, но могат да се появят и по-късно през деня.

През деня болката се понижава, понеже нормалните движения раздвижват смазващата течност на ставите. Болезненото усещане в долната част на гърба продължава към таза, бедрата, а понякога обхваща и областта около слабините.

Шипове

Костните шипове представляват малки неправилни образувания по костта, наричани още остеофити. Те се образуват върху фасетни стави, когато има нестабилност, причинена от дегенерация.
Костните шипове са нормална част от остаряването и не винаги са причина за поява на болка. В някои случаи могат да нараснат и да предизвикат дразнене, понеже приклещват нервите, които преминават през гръбначните структури (стеноза).

В много случаи се усеща болка (изтръпване или мравучкане) при ходене. Много пациенти споделят, че оплакванията отшумяват при определен наклон на тялото.

С течение на времето, дегенерацията на фасетни стави в долната част на гърба може да доведе до образуване на торбичка пълна с течност, наречена „синовиална киста“. Тези кисти са доброкачествени, но ако окажат натиск върху гръбначния канал могат да предизвикат стеноза.

Дегенерация на диска (износване)

Дегенерацията на диска, дори при леки движения може да предизвика болка. Дегенеративните заболявания могат да се появят в резултат на хронична болка в гърба, характерни за хора между 30 - 40 - годишна възраст. Причините за дегенерация на диска могат да са ежедневните занимания, натоварените спортове, (които водят до разкъсване на горния слой на диска) или липса на вода в диска, (поради което не може да се абсорбират и компенсират сътресенията).