Кожата е деликатна зона, която изисква специфични грижи в зависимост от типа и състоянието и. Днес на пазара има огромно разнообразие от козметични средства, които обещават почистване, тонизиране, овлажняване и здрава кожа, но понякога прекалената им употреба може да доведе до повече вреди, отколкото ползи.

Някои продукти съдържат парабени, а честата им употреба води до изсушаване на кожата

Има няколко начина да подобрите състоянието на кожата си, без да се притеснявате, че ще я увредите. Всичко, което трябва да направите е да ограничите употребата на продуктите, които могат да и навредят.
Жанет Граф е асистент-професор по дерматология в Медицинския център на Университета в Ню Йорк, тя съветва да спазваме 5 основни правила, когато избираме или употребяваме козметичните продукти за здрава и сияйна кожа.

Избягвайте тежки почистващи продукти

Според Жанет Граф: „Кожата не се нуждае от постоянно почистване.“ Дерматоложката съветва да не се прекалява с козметичните продукти, понеже може да увредят кожата. Препоръчително е да използвате почистващи млека, гелове, пяна или мокри кърпички. Преди да използвате нов козметичен продукт внимателно проучете съставките върху етикета, понеже в много козметични серии се използват вещества, които могат да доведат до алергична реакция. Използвайте кремове, които са извлечени предимно от растителни екстракти.

Според Джим Хамър, козметичен химик и продуктов мениджър развитие в „Pharmasol Corp“: „Естественият източник често се намеква в името на продукта“.

Спрете употребата на тоник

Първоначално тоникът се е използвал, за да възстанови естественото рН на кожата, понеже до тогава кожата се е измивала с алкален препарат или сапун. „Ако използвате средство за почистване, което влияе на рН, няма нужда да натоварвате допълнително кожата, като използвате тонер“, казва Граф. Според нея: „Това ще доведе до бързото и изсушаване“

Продуктите, които имат киселинна основа, балансират рН-то

„Продуктите, които имат киселинна основа са в синхрон с кожата, затова внимателно отстранете себума (масленото вещество, което се отделя от кожата) и грима, без да отнемате от натуралните масла“, казва Жанет Граф. „Когато си купувате продукти за почистване на лицето, проверете дали някъде върху опаковката пише „балансирано-рН“. Почистващите препарати, които съдържат гликолова или млечна киселина имат силен ексфолиращ ефект върху кожата. Козметичните средства с ниско рН, могат да предизвикат изсушаване на кожата.

Избирайте продукти без добавени аромати

Добавените аромати в продуктите за грижа на кожата са сред най-често срещаните причини за алергични реакции. Ако имате чувствителна кожа внимателно проучете етикета на продукта, който смятате да купите. Потърсете надпис „без ароматизатори“. Обикновено козметичните средства, към които се добавят имат за цел да замаскират миризмата на активните съставки.

Как да изберем подходящ овлажнител?

„Вече са разработени продукти, които да хидратират и защитават кожата. Когато избирате дневен крем потърсете някой, който е съставен от растителни овлажнители и антиоксиданти. Растителните овлажнители включват всички видове натурални масла и имат мастни киселини, които проникват по-добре в кожата от изкуствените омекотители“, обяснява Граф.

„Естествените източници на антиоксиданти също могат да съдържат биофлавоноиди и други полезни съединения, които не се намират в синтетичните продукти за грижа на кожата“, казва Джим Хамър. Той добавя: „Тези продукти имат още едно полезно свойство - не дразнят кожата. В някои продукти се добавя титаниев диоксид и цинков оксид, понеже предпазват от слънчевите лъчи.“