Всяка година по цял свят от болести на сърцето умират почти 18 милиона души от всички възрасти.

Голяма част от тези смъртни случаи могат да се предотвратят, ако навреме се предположи за проблема и съответно се потърси лекарска помощ.

За съжаление, не е толкова лесно. Сърдечните нарушения често се маскират като леко неразположение или особеност на организма. Ето списъкът с невинаги очевидни симптоми, които сигнализират за възможни сърдечни заболявания.

Внимание, особено бдителни следва да са хората над 60 години, а също и тези с наднормено тегло, диабет, хипертония или с високи нива на холестерол.

Спиране на сърцето – какви са вероятните признаци

1.Дискомфорт в гърдите

Това е вероятният признак на нарушение на функционирането на сърдечния мускул. Точното описание на проблема е невъзможно – някои усещат лека болка, други натиск, трети пък се оплакват от парене или пощипване.

Във всеки случай, ако от време на време усещате в гърдите нещо необичайно, необходимо е, колкото се може по-бързо да си запишете час при личния лекар, който да ви даде направление за кардиолог и който веднага ще направи електрокардиограма и може да ви изпрати на ултразвук на сърцето.

В повечето кабинети на ОПЛ има електрокардиограф, затова и там могат да ви направят електрокардиограма.

С подобни симптоми напомнят за себе си заболяванията на кръвоносните съдове, които снабдяват нашият най-важен орган с кръв, или това може да е признак на сърдечен пристъп.

Ако болката е силна и е с продължителност от няколко минути, незабавно трябва да се повика линейка.

Има и добри новини – в 80-90% от случаите болките в гърдите не са свързани със сърцето. Но за да се уверим в това, трябва възможно по-скоро да се консултираме най-малко с лекуващия ни личен лекар.

Разбира се, горепосочената информация не следва да се тълкува превратно и всяко едно минимално неприятно усещане в гърдите да се приема за признак на сърдечен пристъп.

Основание за притеснение има само когато болезнените усещания в гърдите са по-продължителни и станат нетърпими.

2.Загуба на апетит, гадене, болка или тежест в стомаха

Разбира се, стомашно разстройство може да възникне по много причини, които нямат нищо общо със сърцето. Но понякога храносмилателните нарушения се дължат на недостатъчното количество кръв, което стига до храносмилателната система.

Ако ви се гади без видими причини и на този фон се е появила болка в гърдите и други сходни симптоми, посещението на личния лекар е задължително.

3.Болка, която се разпространява към лявата ръка

Нервите, които идват от сърцето, и тези от лявата ръка изпращат сигнали в една и съща област на мозъка. Резултатът е, че мозъкът не разбира какво точно боли – сърцето или ръката.

Ако сте напрегнали лявата ръка по време на тренировка, ударили сте я или сте замахнали не както трябва, неприятните усещания са напълно предсказуеми.

Ако болката с тази локализация е още по-силна , възниква без видими причини, това е повод за тревога. Подобни симптоми могат да се определят като класически за инфаркт.

Американската кардиологична асоциация препоръчва да се вика бърза помощ, ако внезапната болка в лявата ръка не минава или се усилва в продължение на няколко минути.

4.Болки в зъбите или в долната челюст

Още един пример, когато мозъкът не е в състояние точно да идентифицира какво точно го боли – сърцето или зъбите. За щастие, в повечето случаи зъбоболът или челюстната болка са с относително безопасен произход – кариес или удар в областта на челюстта.

В клиничната практика има случаи на вадене на няколко зъба, в опит пациентът да бъде избавен от болката в тази област, а причина за нея се оказват сърдечните нарушения.

5.Краткотраен световъртеж или чувство за загуба на ориентация в пространството

Множество са причините, които могат да предизвикат мигновена слабост. Например, не сте се хранили отдавна. Или сте станали твърде рязко от дивана след дълго седене.

Ако подобни симптоми обаче възникват често, постарайте се колкото се по-бързо да посетите личния лекар. Признак са, че сърцето не успява да изпомпи достатъчно кръв към мозъка. Това може да е и симптом на наближаващ инсулт.