Много хора си задават въпроса защо изневерите се случват и какво тласка хората към тази стъпка. Британски учени посочват 5 ситуации, които значително увеличават вероятността от съпружеска изневяра.

1. Емоционален разрив

Двама души могат да се обичат практически до безумие,но дори такива силни емоции най-вероятно с времето ще изчезнат. Резултатите от изследванията показват, че емоционалната зрялост и любовта често вървят в напълно различни посоки.

Обикновено, ако човек съзрее до толкова, че да може да премине на напълно друго ниво на мислите и емоциите, то той губи връзката със своя партньор, тъй като техните емоционални нива не съвпадат.

Разбира се, в такава ситуация пространството за съпружеска изневяра остава напълно открито.

2. Сила и власт

Резултатите от проведеното социологическо проучване показват, че далеч не всеки човек, който заема отговорна позиция, е готов да изневери на своя брачен партньор и желае да стигне да стигне до изневяра.

Обикновено към невярност са предразположени хората, които редовно поемат рискове, а също и характерът им е такъв, че са склонни към различни изневери.

Забележително е, че такива явления са се наблюдавали още от най-древни времена, когато кралете, имащи по 30 и повече жени, са били готови във всеки един момент да пожелаят някоя своя прислужница.

3. Сексуална неудовлетвореност

Отношенията в една двойка не е възможно да съществуват без сексуална близост.

Затова няма нищо изненадващо от това, че ако съпрузите не получават сексуално удовлетворение от своя брачен партньор, стигат до изневяра – това е естественият изход за тях.

Често мъжете се решават на изневяра, когато техните жени са бременни или когато скоро са родили дете. Обикновено именно в последната ситуация женското сексуално желание се оказва на най-ниско ниво.

Но, разбира се, не всички двойки усещат необходимост от секс. Някои го правят само по задължение с цел създаване на поколение. А през останалото време предпочитат да са приятели със своя брачен партньор. Всичко до голяма степен зависи от темперамента на партньорите. Ако предпочитат по-скоро да не правят секс, то тогава необходимост от изневяра няма да възникне при нито един от партньорите.

В тази връзка следва да се отбележи, че наскоро излязоха данни от проучване, че в Япония много голям процент от хората в зряла възраст - 20-30% все още са девствени и изобщо не усещат необходимост да правят секс, което се превръща в голям демографски проблем за страната, поради недостатъчната раждаемост и високата продължителност на живота.

4. Алкохол и наркотици

Вредните навици и нездравите зависимости изключително негативно се отразяват на процеса на вземане на решения, тъй като нарушават емоционалното и интелектуалното състояние на човека.

Това е една от основните причини защо зависимите от алкохол и наркотици хора много по-често стигат до сексуална изневяра.

5. Различни цели в живота

Много често се случва различните потребности и цели на партньорите водят до взаимна съпружеска изневяра.

Всичко това се дължи на факта, че хората, които работят различна работа, пътешестват по различни места, имат различни приятели и в такава ситуация е много трудно двамата партньори да се чувстват заедно и да са единно цяло, въпреки полаганите усилия за това.

Изневярата в този случай е начин за удовлетворяване на техните психологически и емоционални потребности.