Някои професии генерират повече стрес от други. Ето и десет подобни професии, които са определени като едни от най-стресиращите Те са избрани заради нивото на риск и опасност, изискванията, които се поставят пред работещите, нивото на контрол, което човек трябва да упражнява върху това, което върши, нивата на отговорност и работните часове.

  1. Корпоративни мениджъри – мениджърите трябва да работят в екип с други мениджъри, служители, с публика и масмедии както и с членовете на борда. Те са толкова добри, колкото са доходите за последното тримесечие. Когато икономиката забуксува, те са под напрежение. Работното време може да е дълго, а уикендите изпълнени с комуникиране и създаване на контакти. Често се изисква много пътуване, което означава отсъствие от семейството и приятелите. Сигурността на работното място е неясна.
  2. Военни на мисия – да бъдеше на фронтовата линия, лице в лице със среса на войната и битката, може да доведе до огромен стрес. Физическите и психически изисквания от службата и тренировките, опасностите по време на война, стресът от смяна на местоположението и трудностите при преминаването към цивилен начин на живот само допълнително увеличават този стрес. Също така раздялата със семейството може да бъде допълнителен източник на стрес. Заплащането също така не е особено високо. Тези, заемащи по-високи постове се изправят пред стреса от вземане на решение и поемането на отговорност. Вие сте отговорен за живота на тези, които са под вас.
  3. Учител в гимназия – и докато тази професия не е свързана толкова много с физическо натоварване и стрес, основният източник на стрес идва от друго място. Учителите трябва да се справят с поведението на учениците в класната стая и да ги мотивират, да ги накарат да бъдат по-заинтересовани към ученето и да работят по-усърдно над уроците и домашните си. Понякога трябва да полагат усилия дори и само да ги накарат да влязат в час.

Всички си мислят, че на учителите им е лесно като се прибират вкъщи в 3:30. Това далеч не е така. Трябва да се подготвят уроци, да се проверяват контролни и домашни, да се предават доклади.

  1. Миньори – да работиш под земята определено е стресиращо. Мисълта да се спуснеш в недрата на земята с малко въздух, малко светлина, страхът от срутвания и взрив са сред нещата, които не биха издигнали тази професия сред най-желаната от повечето хора. Освен опасността от това да бъдеш хванат в капан или да загубиш живота си, прекарването на редица часове в тясно, полутъмно пространство, без слънчева светлина и свеж въздух допълнително добавя към стреса. Освен това и здравословните проблеми и рискове от вдишването на малки частици прах и пушек години наред.
  2. Полицаи и пожарникари – полицаите са отговорни за безопасността на хората, на своите колеги и своята собствена. Работата на пожарникарите обикновено ги поставя лице в лице с опасността. Физически, работата е уморителна и изтощителна. Работното време може да е дълго и непостоянно. За пожарникарите може да има дълги периоди на скука и липса на активност и такива на опасност и стрес. Подобна работа може да се окаже бреме и за семейството.