Важна част от това да се преборите със стреса е да знаете как изглежда той. Изблиците на стрес могат да имат различни форми: промени в тялото, емоционални промени и промени в поведението. Дори и да изглеждат привидно коренно различни, всички те са възможни реакции, които вие имат в случай, че се сблъсквате със стресираща ситуация.

Тялото ви реагира – когато сте в затруднена ситуация, психологическата ви система включва на висока скорост. Често тялото ви казва, че сте под стрес. Може да забележите, че дишате по-учестено от обикновено и че ръцете ви са малко по-студени и влажни. Но това е само в началото. Ако можете да видите какво се случва под повърхността, ще забележите и някои други промени. Вашата симпатикова нервна система, един от двата клона на автономната ви нервна система, провокира промените в тялото ви.

Вашият хипоталамус, малка част от мозъка, разположена на мозъчния ствол, стимулира вашата хипофиза – малка жлеза в основата на мозъка ви. Тя изпуска хормон в кръвта, който се нарича адренокортикотропен. Когато този хормон достигне надбъбречните жлези, те на свой ред произвеждат още адреналин, познат също като епинефрин, наред с други хормони, наречени глюкокортикоиди. Кортизолът е един от тях. Този биохимически ефект на доминото предизвиква набор от други промени в тялото ви. Ето някои от тях:

  • Сърдечният ви ритъм се учестява и кръвното ви налягане се повишава. Повече кръв бива изпомпвана към мускулите и белите дробове.
  • Дишате по-забързано, ноздрите ви се разширяват, което води до повишен достъп на въздух.
  • Храносмилането ви се забавя
  • Кръвта се изтегля от кожата и вътрешните органи и се насочва към мозъка и скелетните мускули.
  • Кръвта ви се съсирва по-бързо, като е в готовност да коригира евентуални щети върху артериите.
  • Зениците ви се свиват и можете да виждате по-добре.

 

Чувствата и поведението ви се променя – вашето тяло не е единственото, което реагира на стресиращите фактори. Вие реагирате на тях също с чувства и емоции. Част от тях са усещането за безпокойство, потиснатост, гняв, тъга, вина, безпомощност, фрустрация и др. Заедно, промените в емоциите и психологическото ви състояние могат да отключат промени и в поведението ви. Тези промени ви помагат да се преборите с проблема или да се оттеглите. Достатъчното ниво на тревожност може да мотивира адаптивно поведение като това да дадете най-доброто от себе си и да се насочите към конкретни цели и задачи. Но прекалено много безпокойство, прекалено много гняв или прекалено много от някоя друга емоция може да отключи преувеличена реакция от ваша страна. Раздразнението може да се превърне в гняв, а загрижеността в безпокойство и притеснение. Прекалените емоции могат да доведат до неподходящи реакции. Можете да реагирате прекалено гневно, да влезете в спор и след това да съжалявате за това, което сте казали и направили. Ако се чувствате нервен или уплашен, можете да залитнете в друга посока – да се оттеглите, да избягвате конфронтацията и да се предадете прекалено лесно.

Това, което прави стреса проблем, както психологически, така и емоционален е това, че стресът ви може да е продължителен и без прекъсване. Съвременният живот изисква много от нас и да се съобразяваме с тези изисквания понякога поражда много стрес.