Важно е да се определи какъв е видът на главоболието, което ви създава дискомфорт и ви мъчи. Ако знаете точно какво е и от какво е причинено, то тогава ще можете да го лекувате и третирате правилно.

В изследване, проведено през 2004 година, 80 % от хората, които имат скорошна история на самодиагностицирано или диагностицирано от лекар главоболие, причинено от синузит, но без признаци на синусна инфекция, дефакто имат синдромите на мигрена. Ето и няколко съвета как да определите типа на вашето главоболие.

Главоболия от стрес и напрежение – главоболията от стрес и напрежение, които са и най-често срещания вид, се усещат като постоянна болка или натиск в областта на главата, особено на слепоочията или в задната част на черепа и врата. Те не са толкова силни колкото мигрената и поради тази причина рядко предизвикват гадене и повръщане и много рядко стават причина за прекратяване на ежедневните дейности.

Лекарства, които могат да бъдат намерени навсякъде, като аспирин, ибупрофен или ацетаминофен обикновено са достатъчни, за да го излекуват. Експертите смятат, че подобни главоболия могат да са причинени от свиването на мускулите на скалпа и врата, включително и като отговор на стреса и евентуална промяна на химикалите в мозъка.

Главоболие около очите – подобен тип главоболие е по-често срещано при мъжете, отколкото при жените и представлява повтарящо се главоболие на вълни или кръгове. Появява се внезапно и се характеризира с остра, проникваща болка от едната страна на главата и често са придружени от сълзене на очите и оросяване на носната кухина или дори хрема от страна на болката.

По време на пристъпа, хората обикновено се чувстват неспокойни и притеснени. Не могат да лежат или да се отпуснат, подобно на някой, който страда от мигрена. Не се знае какво причинява този тип главоболие, но е възможно да има и генетична причина. Нелечими са, но приемането на медикаменти може да намали силата и продължителността им.

Главоболие от синузит – когато синусите се възпалят, често поради инфекция, това може да предизвика главоболие. Често е придружено от треска или висока температура и гнойни натрупвания в синусите. Подобни главоболия могат да бъдат третирани с антибиотици, както и други медикаменти.

Възвръщащо се главоболие – прекомерната употреба на обезболяващи за главоболие, иронично, може да доведе до подобен тип главоболие. То може да бъде третирано с лекарства, които могат да бъдат намерени навсякъде, като аспирин, ибупрофен или ацетаминофен.

Мигренно главоболие – мигрените са различни видове и могат да бъдат класифицирани по различни признаци.

- Поне пет предишни случаи на главоболие;
- Траят между 4 и 72 часа;
- Поне два от тези четири симптома: болка само от едната страна на главата; пулсираща болка, от умерена до силна болка и болка, която съпътства, бива влошена или възпрепятства напълно ежедневните дейности.

Също така мигрената може да бъде съпътствана от гадене, повръщане, чувствителност към светлина и/или звук.

Мигрената също така може да бъде съпътствана от промяна в яснотата на зрението, замъгленост и безчувственост на крайниците.