Вероятно повечето от нас правят всичко възможно, за да останат позитивни. Но периодично всички имаме моменти, при които започваме да мислим предимно негативно.

Когато сме в такова състояние се безпокоим за своите минали грешки, напрягаме се, че имаме още толкова неща за вършене, редовно живеем със стрес, което разбира се води само до нови проблеми в бъдеще.

Правим анализ след анализ, занимаваме се с изучаване и систематизиране на неща, които не съществуват. И когато ни се случи нещо не толкова приятно, ние започваме да свързваме това събитие с лоши неща, които вече са случили в нашия живота. И тези съпоставки почти винаги ни правят нещастни.

Нашата глава е постоянно ангажирана и дори претоварена с мисли за минали или бъдещи проблеми и така се обсебваме от тревожността като такава.

Но този начин на мислене е много вреден за нашето здраве.

Това са 8 начина как да се отървете от него.

  1. Признайте, че имате проблеми с прекомерното мислене

Първата стъпка към изцелението е признанието на проблема. Ако не можете да живеете щастливо, заради това че постоянно си представяте всички негативни сценарии, които са само възможно и невъзможни, това означава, че имате проблем.

  1. Простете на себе си – просто нашият мозък е устроен така. Природа.

Прекомерното мислене е естествен процес. Психолози коментират, че самата организация на процесите в мозъка ни предразполага към прекомерно мислене.

На първо място, защото нашите мисли и спомени на физическо ниво са много тясно преплетени. На второ място, основната грижа на нашия мозък не е щастието и спокойствието, а нашата безопасност. И заради нея той е готов да пожертва щастието. Дори ако 99% от проблемите, за които мислете, да са измислени.

Каскада от лоши мисли започва да се изсипва върху нас, когато сме недоволни от това с какво се занимаваме в настоящия момент.

Ако например скучаем на работа – незабавно се изработва тригер, който ви принуждава да мислите за леля ви, която е починала миналата година.

  1. Дишайте

Ако в главата ви се е оформила каскада от лоши мисли, то как да разбиете този шаблон?

Най-очевидният и елементарен способ – това е забавеното, дълбокото, отпускащото дишане с пълни гърди. На физиологично ниво то ви предразполага към осъзнаване на настоящия момент.

Звучи просто, но настоящия момент – и това е този Свещен Граал на вашето добро настроение и спокоен живот.

  1. Говорете по-малко

Когато сме стресирани или когато силно преживяваме по някакъв повод, всички около нас ни съветват да изплачем мъката си, като я споделим. Разкажи за проблемите си и ще ти олекне – тази народна поговорка се знае дори и от немного големите деца.

Но изследванията показват, че този съвет всъщност е вреден. Колкото повече човек говори на неприятна за него тема, толкова по-бързо се освобождава кортизол.

  1. Ангажираност

Всички знаят, че един от най-добрите способи да се избавите от натрапчивите негативни мисли – това е спорт. И това не се дължи само на ендорфините – хормони на радостта, които се освобождават в процеса на физическите натоварвания.

Това се дължи на факта, че спортът, особено игровият, изисква пълна концентрация, пълно внимание към себе си. Това се нарича „състоянието поток“. Когато вие сте в него околният свят с неговите проблеми остава на заден план.