Хората, които разумно съставят своя хранителен режим и внимателно следят какво ядат и пият, вече знаят, че кока-колата трябва да се избягва.

Това е, което всеки лекар ще ви посъветва да направите.

И тук не става дума за всеизвестната история, че ако поставите ръждив пирон в чаша кока-кола, за едно денонощие течността ще разяде ръждата.

Дали е така или не, не можем да кажем, ако желаете, направете си експеримент у дома.

Но работата е там, че химикалите и захарта, които се съдържат в газираните напитки, по принцип увреждат вашето здраве.

На всичкото отгоре тези вещества водят до пристрастяване и става много трудно да се отървем от този лош навик да пием газирани напитки и в частност кока-кола.

Ето защо, за да останете здрави и в добра форма, ограничете до минимум пиенето на кока-кола.

Ще посочим пет факта в доказателство на това твърдение. Ето как точно вреди на здравето ни кока-колата.

1. Уврежда зъбите

Зъбите ни развиват кариеси, когато ние консумираме твърде много сладки и кисели храни и напитки. Кока-колата не прави изключение.

Тя съдържа освен това вещества, които разрушават зъбния емайл. Оттам разстоянието до кариеса е много късо, а ако той не се лекува, развиваме пулпит. Лечението на зъбите, от друга страна, е неприятно и скъпо преживяване.

Разбира се, можете да опитате и да си миете зъбите след пиене на газирани напитки, но по-умният избор е да ги избягвате и вместо тях да пиете вода.

2. Риск от диабет

Въглехидрати е другото име на захарите. Повечето храни съдържат много въглехидрати. Пиенето на кока-кола е черешката в тортата, която прави положението още по-лошо.

Проучванията показват, че са нужни само 20 минути, за да се покачи нивото на кръвната захар, след консумация на газирани подсладени напитки.

Това пряко се отразява върху панкреаса и отделянето на инсулин. По този начин се създават рискове от развитие на захарна болест. И тъй като диабетът е много трудно лечимо заболяване, предлагаме изцяло да спрете да пиете газирани напитки, включително и кока-кола.

3. Забавя метаболизма

Не се доверявайте на реклами, в който сте видели известни спортисти да пият ненаситно кока-кола след тренировка. Това е измама, тъй като със сигурност консумацията на сладката напитка води до трупане на килограми.

Това е така, защото подсладените газирани напитки забавят метаболизма и тялото ви не изгаря мазнините най-ефективно. Пийте чиста вода!

4. Аспартамът уврежда вътрешните органи

Един от най-известните изкуствени подсладители - аспартамът, все още е обект на изучаване. Но и в момента е ясно, че той уврежда много органи и води до редица заболявания.

А според някои изследвания, дори е канцерогенен.

Така че няма значение кой тип кока-кола ще изберете - със захар, или т. нар. диетична, която съдържа подсладители - вие съсипвате тялото си и в двата случая.

5. Кока-колата засяга плодовитостта

Редовната консумация на напитката кока-кола може да има отрицателно въздействие върху репродуктивната ви система.

Химикалите, които много от газираните напитки съдържат, увреждат голям брой от органите ви, отговорни за детеродните функции и зачеването, като им причиняват дефекти.

Дори и най-запалените привърженици на кока-колата никога не трябва да забравят това.