Артритът е сложно здравословно състояние, което причинява много болка на пациентите, а лечението му обикновено отнема дълго време.

Преди обаче да се втурнете към аптеката, опитайте някои природни решения.

Правилният режим на хранене и някои билки могат да помогнат да се предотврати и дори да се излекува артрит. Ето кои са те.

1. Алое вера

Хората биха предпочели да изберат алое вера повече от всяко друго средство за защита. Растението има силни лечебни свойства и се използва често за лечение на различни заболявания.

Нанесете малко гел от алое вера върху мястото на възпалението, така ще облекчите болките в ставите.

2.Куркума

Куркумата е пълна с антиоксиданти, което я прави перфектно средство за защита при артрит. И този неин ефект е доказан от много изследвания.

Куркумата е особено ефективна при облекчаване на сутрешната скованост и подуване на ставите. 1200 мг куркума имат същия ефект като 300 мл фенилбутазон, когато става въпрос за лечение на артрит.

За разлика от други билкови лекарства, куркумата дава най-добри резултати за облекчаване на болки в ставите, когато се консумира през устата.

3. Босвелия

Босвелията, наричана още индийска лиана е дърво, чийто екстракт е основната съставка на тамяна. Босвелията има силни антиоксидантни свойства и облекчава болката при хората с артрит.

Най-хубавото е, че няма странични ефекти, за разлика от конвенционалните лекарства. Босвелията регулира кръвообращението и притока на кръв в областите, засегнати от възпалението, което помага на ставите, засегнати от артрит.

4. Джинджифил

Индианците са използвали джинджифила в продължение на векове, предимно за облекчаване на болка и подуване. Последните проучвания показват, че протеолитичните ензими, които влияят на разреждането на протеините, имат силни противовъзпалителни ефекти.

Тези съединения придават силния вкус на джинджифила, те имат и мощни противовъзпалителни свойства.

5. Върбова кора

Според исторически сведения, върбовата кора се използва за първи път през 500 г. пр.н.е. от китайци, които я прилагат за облекчаване на болки, лечение на треска и висока температура.

Индианците също са използвали този природен лек за лечение на главоболие, ревматични и мускулни болки. Върбовата кора облекчава остеоартрита, който се проявява с остри болки в ставите, особено в задните коленни стави, в шията и бедрата.

Върбовата кора може да се консумира под формата на здравословен чай, или пък да се използва като добавка.

6. Зелен чай

Зеленият чай е пълен с полезни за здравето витамини, минерали и микроелементи и това се потвърждава от многобройни изследвания. Той е богат на антиоксиданти, така че е добре при всички случаи да го включите в ежедневната си диета.

Зеленият чай може значително да ви помогне да избегнете и да намалите риска от ревматоиден артрит. Редовната консумация на зелен чай ще ви помогне да укрепите костите и ставите. Това му действие се дължи на съдържанието на вещество, което блокира ензима, разрушаващ хрущяла.

7. Евкалипт

Листата на тропическия евкалипт отдавна са използвани при лечението на артрит. Те са богати на танини, които намаляват отока и болката, причинени от тази коварна болест.