Взимането на замразена храна от фризера, прочитането на инструкциите за приготвяне и претоплянето в микровълновата фурна може да отнеме точно три минути.

Това е един модерен комфорт, използван в много домакинства. Според The Southwest Museum of Engineering, Communication and Computation (SMECC), повече от 95 процента от американските домове притежават микровълнова печка, защото на нея се гледа като на уред, без който е почти невъзможно да живеем.

Важно е да се знае, че макар и замразената храна да е здравословна, с ниско съдържание на калории, богата на фибри, витамини и микроелементи, начинът, по който тя се готви, оказва пряко влияние върху количеството на хранителните вещества, които тялото ви поглъща.

Микровълновата фурна не само че може да намали два пъти хранителната стойност на ястията, но ви предразполага към развиване на здравни усложнения, дължащи се на непрекъснатата употреба на този съвременен уред.

Налага се въпросът: струва ли си заради това удобство да жертвате здравето си? Претоплянето на храната в микровълновата често пъти лишава храната от натуралните хранителни вещества. Превръщането й в "мъртва храна" се дължи на влиянието на микровълните.

Те се абсорбират от храната, поставена във фурната, казва д-р Джоузеф М. Mеркола, лицензиран лекар и хирург. Водните молекули се въртят бързо в микровълновата и в храната на високи честоти, което създава молекулярно триене и затопля храната.

Това води до промени в молекулната структура на храната и като резултат намалява съдържанието на хранителни вещества в нея.

Ето пет от най-големите вреди за здравето, които нанасят микровълновите печки.

Микровълните унищожават витамин B-12

Ползите за здравето на витамин B-12 са всеизвестни, но той се унищожава след загряване в микровълнова. В едно проучване, публикувано в списанието на земеделието и храните Chemistry, изследователи решили да проучат ефектите от микровълново нагряване върху загубата на витамин B-12 в храни като сурово говеждо, свинско, и мляко. Резултатите от изследването показват, че 30-40 процента от витамините се губят, вследствие на микровълновата експозиция.

Микровълните унищожават кърмата

Мощните антибактериални свойства на кърмата също се губят след нагряване в микровълнова фурна. Констатации, публикувани в списание Pediatrics, изследват общата практика за използване на микровълнова печка за претопляне на замразена кърма за удобство на младите майки.

Изследователите тествали 22 прясно замразени проби от майчина кърма, като ги нагрявали за 30 секунди. Оказало се, че обработената в микровълнова печка кърма има над 18 пъти по-голямо съдържание на бактерии ешерихия коли. В допълнение, в претоплената по този начин кърма е имало много повече бактерии, вредни за малките бебета.

Микровълните образуват канцерогенни вещества в храната

Когато в микровълновата претопляте храни, опаковани в пластмасово фолио, създавате предпоставки от образуване на канцерогени в храната. Въз основа на руски изследователски и германски проучвания, руското правителство издаде предупреждение за рисковете за здравето, които микровълновите печки могат да имат върху човешкото тяло и околната среда.

При обработката на пакетирани в пластмасово фолио продукти се отделят токсични химикали като бисфенол А, полиетилен терефталат (PET), бензен, толуен и ксилен. Тези вещества се освобождават в храната, а след това се абсорбират от организма.

Микровълните могат да променят състава на кръвта

Едно швейцарско клинично проучване откри, че съставът на кръвта на хора, които консумират обработени в микровълнова фурна млека и зеленчуци, се променя. Осемте участниците в изследването яли серия от храни, приготвени по различни начини, включително храна, загрявана в микровълнова печка.

Резултатите от изследването показват, че при тях броят на червените кръвни клетки намалява, докато белите кръвни телца са с повишени нива, заедно с нивата на холестерола.

Микровълните променят сърдечния ритъм

Нейонизиращите лъчения на микровълновата може да повлияят и върху сърдечната честота. Микровълните въздействат на тялото заради 2.4 GHz радиация - честотата на радиация, излъчвана от микровълнови печки. Проучване, проведено от д-р Магда Хаваш от Trent University откри, че нивата на радиация, излъчвана от микровълновата фурна, засягат пряко сърдечната честота.

Те предизвикват незабавни и драстични промени в сърдечния ритъм. Ако получите неравномерен пулс или болка в гърдите и редовно се храните с продукти, сготвени или претоплени в микровълнова печка, най-добре забравете да я използвате.