Новините са пълни с истории за ебола и за рак на гърдата.

Но дали те са най-смъртоносните болести на света?

Изненадващо е, че някои от тях, включително и болестта-убиец номер 1 в света, са поне частично предотвратими.

Влияние оказват превантивните грижи и качеството на здравното обслужване.

Ето списъка с десетте най-смъртоносни болести, който не се е променил много за последното десетилетие.

1. Исхемична болест на сърцето

Най-смъртоносната болест в света е исхемична болест на сърцето. Тя се появява, вследствие на стесняване на кръвоносните съдове, които доставят кръв към сърцето. Световната здравна организация изчислява, че около 7.4 милиона души са починали от исхемична болест на сърцето през 2012 г. Това е около 13,2% от всички смъртни случаи.

В Съединените щати, около 600 000 души умират от сърдечно-съдови заболявания всяка година, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Това я прави най-смъртоносната болест в САЩ.

Сред рисковите фактори са високо кръвно налягане, висок холестерол и тютюнопушенето. Редовните упражнения, правилното хранене и контролът на теглото може да ви помогне да намалите риска от развитие на болестта.

2. Инсулт

Инсулт се получава при блокиране на артерия в мозъка или получаване на кръвоизлив. Лишените от кислород мозъчни клетки умират в рамките на минути.

Инсултът е отговорен за 6,7 милиона смъртни случая по света през 2012 г., според СЗО. Това число представлява около 11,9% от всички смъртни случаи. Числата показват, че близо 130 000 души в САЩ умират от инсулт всяка година - т. е. един човек на всеки четири минути. Един на всеки четири инсулта възниква при хора, които и преди са получили удар.

Рисковите фактори за инсулт са подобни на тези за исхемична болест на сърцето. Като цяло, добрите здравни навици могат да намалите рисковете.

3. Хронична обструктивна белодробна болест

Хроничната обструктивна белодробна болест е прогресиращо заболяване на белите дробове, което води до затруднено дишане. Хроничният бронхит и емфизем са видове на болестта.

Около 3,1 милиона смъртни случаи се дължат на това заболяване през 2012 г., според СЗО. Това представлява около 5,6% от смъртните случаи в света. През 2004 г. около 64 милиона души по света са били диагностицирани с това заболяване.

Основната причина за възникването му е пушенето - както активното, така и пасивното. Друг фактор е замърсяването на въздуха. Болестта засяга мъжете и жените приблизително по равно. Развитието на заболяването може да се забави с медикаменти.

Има голяма разлика в броя на случаите в различните държави. През 2011 г. около 4 на сто от хората в Минесота и Вашингтон са били болни от тази болест. В Алабама и Кентъки броят им е бил повече от 9%.

4. Респираторни инфекции на долните дихателни пътища

СЗО оценява, че през 2012 г. усложнения от респираторните заболявания на долните дихателни пътища са причина за около 3,1 милиона смъртни случая, или 5.5% от всички. Тази група от заболявания включва пневмония и бронхит.

Грипният сезон трае от декември до февруари в Северното полукълбо и от юни до август в Южното полукълбо. Рискът е целогодишен в тропическите райони.

Около 20 процента от туристите, завърнали се в САЩ, търсят лекарска помощ заради респираторна инфекция след пътуване.

5. Рак на дихателните органи

Ракът на трахеята, бронхите и белия дроб е сред най-смъртоносните заболявания в световен мащаб. Основните причини за този вид рак са пушенето, също така и пасивното пушене, както и токсините в околната среда.

СЗО оценява, че през 2012 г. 1,6 милиона души са починали от рак на трахеята, бронхите и белите дробове. Тези ракови заболявания представляват около 2,9% от всички смъртни случаи в световен мащаб.

6. ХИВ / СПИН

ХИВ е съкращение от наименованието на човешкия имунодефицитен вирус. Това е вирус, който атакува имунната система. ХИВ може да причини СПИН, или синдром на придобита имунна недостатъчност. СПИН е хронично, животозастрашаващо състояние.

Според Фондацията за изследване на СПИН, от началото на пандемията, почти 39 млн души са загинали в резултат на ХИВ / СПИН. През 2013 г. около 1,5 милиона души са загубили живота си, заради СПИН. Това е около 2.7 на сто от смъртните случаи в световен мащаб.

До края на 2012 г., 35,3 милиона души по света са заразени с вируса на СПИН. Всеки ден около 5700 повече се заразят.

Броят на заболелите варира драстично по географско местоположение. ХИВ се шири в Субсахарска Африка, където почти един на всеки 20 възрастни е носител на вируса. В този район живеят 70 на сто от всички хора, които имат ХИВ, в това число и на 91 процента от ХИВ-позитивните деца по света.

7. Диария

За диария говорим, когато става дума за три или повече изхождания на редки изпражнения на ден. Когато диарията продължава повече от няколко дни, тялото ви губи прекалено много вода и сол.

Смъртта се дължи на обезводняване. Диарията обикновено се причинява от чревна инфекция, предавана чрез вируси, бактерии, паразити. Този вид инфекция може лесно да се разпространява чрез заразена вода или храна.

Смъртността от диария е особено разпространена в развиващите се страни, които имат лоши санитарни условия.

СЗО оценява, че 1,5 милиона души са починали от диарийни заболявания през 2012 г., което съставлява около 2.7% от смъртните случаи. За щастие, това е по-малко от засечените 2,2 милиона през 2000 г.

Диарийните заболявания са вторият топ убиец на деца под петгодишна възраст. Трагично е, че около 760 000 деца умират от диарийни заболявания всяка година.

Според доклад за 2009 г. на УНИЦЕФ, всяка година има около 2,5 млрд. случаи на диария, свързани с деца под петгодишна възраст. Повече от 50 на сто се проявяват в Африка и Южна Азия.

Редовното миене на ръцете може да намали честотата на диарийни заболявания с 40 процента. Важни фактори са подобрената санитарна обработка и качеството на водата.

8. Захарен диабет

Диабетът е група от заболявания, които засягат производството и употребата на инсулин. При диабет тип 1, панкреасът вече не може да произвежда инсулин. Причината не е известна.

При диабет тип 2, панкреасът не произвежда достатъчно инсулин, или не достатъчно ефективно. Диабет тип 2 може да се отключи от редица фактори, включително неправилно хранене, липса на физическа активност, както и от наднорменото тегло.

През 2012 г. около 1,5 милиона души са починали от свързани с диабета причини, според СЗО. Смята се, че в страните с ниски доходи, повече хора умират от усложнения, вследствие на диабет.

9. Усложнения от преждевременно раждане

Според СЗО, през 2012 г. 1,1 милиона смъртни случаи се дължат на недоносена бременност и усложнения, причинени от преждевременно раждане. Три четвърти от тези смъртни случаи се случват в рамките на първата седмица от живота на бебетата. Липсата на квалифицирана медицинска помощ прави този проблем огромен в развиващите се страни.

10. Туберкулоза

Туберкулоза е състояние на белите дробове, причинено от бактерии, наречени Mycobacterium tuberculosis. Заболяването се прихваща по въздушно-капков път, но често се лекува успешно. Някои щамове на туберкулоза са резистентни на конвенционалните терапии.

През 2012 г. около 900 000 души са починали, вследствие на туберкулоза, съобщава Световната здравна организация. По-голямата част от смъртните случаи са в по-бедните страни. Туберкулозата е сред най-често срещаните причини за смърт при хора, които имат ХИВ.