Ще се изненадате колко големи резултати можете да постигнете с малко от изброените по-долу храни, които стимулират мозъка. Когато искате да започнете нещо ново, но се чувствате някак си изморени и несигурни, значи сте на точното място. Хубавото е, че тези храни не са скъпи и могат да бъдат открити във всеки магазин.

1. Кокосово масло

Има толкова много предимства от това да замените олиото в дома си с кокосово масло. Едно от най-големите е, че кокосовото масло има много много по-голяма топлинна толерантност от останалите масла.

Това означава, че полезните мазнини като Омега-3 остават стабилни при по-високи температури, т.е. задържате полезните вещества от това масло по-дълго време. То също така е богат източник на средноверижни триглицериди, които са разпределени в кетони, които от своя страна са идеалната храна за мозъка.

2. Куркума

Един от ефектите на куркумата върху мозъчната функция е, че намалява окислението и възпалението на невроните в мозъка. Съединението на куркумата се нарича куркумин, който е невротоксин и има анти-окислително и противовъзпалително действие.

Има много рецепти, включващи куркума, главно обхващащи регионите на Индия и Африка. По този начин ще се забавлявате в кухнята, ще подпомогнете тялото си, а за тези от вас, които обичат да експериментират, това ще бъде освен всичко, и забавно.

3. Боровинки

Вероятно сте чували, че боровинките са богати на антиоксиданти, които със сигурност помагат за насърчаването на мозъчната дейност. Те също така съдържат флавоноиди, съединения, които се смята, че подобряват паметта.

Флавоноидите са доказан стимулант за паметта както при животните, така и при хората. Освен това боровинките са много вкусни и могат да се комбинират с много храни, като например с овесени ядки за закуска.

4. Броколи

Броколите са един от най-популярните зеленчуци в САЩ, така че се надяваме да знаече, че те могат да бъдат не само вкусни, но и полези. Този зеленчук съдържа много лигнани, за които е доказано, че подпомагат мозъчните функции като мислене, разсъждение, памет, а освен това подпомагат онези центрове на мозъка, които отговарят за научаването на чужди думи.

Броколите са с високо съдържание на глюкозинолати, жизненоважен невротрансмитер в централната нервна система. Има много салати, които можете да приготвите с броколи, така че лесно ще откриете приложението на този зеленчук във вашата кухня.

5. Зелен чай

Всички знаят, че зеленият чай е много мощен антиоксидант, който също така ускорява и метаболизма. Но най-новите проучвания доказват, че освен всичко това, той подобрява и когнитивната функция, особено в работната памет на мозъка.

За разлика от другите чайове, зеленият не е с най-добрите вкусови качества, но пък е приемлив, ако се комбинира с мед през зимата или малко лед през лятото.

6. Черен пипер

Черният пипер е най-широко използваната подправка на планетата, а в последните няколко години беше доказано, че той може и да има много благоприято влияние върху мозъка.

Пиперин, активното съединение на черния пипер може да инхибира разграждането на допамин и серотонин, два невротрансмитера, които са от решаващо значение за здравето на мозъка и регулирането на настроението.

Пиперинът се появява, за да регулира потока на калций в мозъка, което води до получаването на антиприпадъчни ефекти.