Най-вероятно имате хлебна сода в килера, която да слагате на домашно приготвените сладкиши. Може би също така държите една кутия в хладилника против неприятни миризми. Оказва че, се тази леснодостъпна и евтина съставка може да се използва като заместител на доста скъпи спа процедури. Тя може да помогне за по-гладка коса, по-сияйна кожа, по-бели зъби и още други предимства.

Почиства косата – и ако мусовете, серумите, спрейовете и другите продукти за коса се натрупват в косъма, което може да я направи да изглежда сплъстена и без обем, то содата е решението на тези проблеми. Поръсете малко сода в шампоана, който редовно използвате при къпане. Измийте косата си и я изплакнете както обикновено. Когато я изсушите, тя ще е по-бляскава и по-лесна за ресане.

Алтернатива на сухия шампоан – сухите шампоани са идеални за сутрините, когато сме се успали или за бързо привеждане във вид след тренировка. Също така те помагат в горещите летни дни. Ако се налага да имате добър и представителен вид, а нямате под ръка опаковка сух шампоан, поръсете малко сода за печене в корените на косата си, разрошете я и след това я оправете с гребена.

Почистващо средство за четката за коса – вгледайте се внимателно в четката си за коса и можете да се удивите като видите какво се е натрупало в основата на косъмчетата. И вместо да я захвърлите веднага в коша за боклук, можете да отмиете лесно и бързо тези остатъци като натопите гребените и четките си за коса в съд с топла вода, към която сте добавили една чаена лъжичка сода за хляб. Оставете ги да престоят така за около 20 минути. Изплакнете ги добре и ги оставете да изсъхнат върху хавлиена кърпа преди да ги ползвате отново.

Ексфолиант за лице – харесва ли ви усещането за дълбока чистота, което изпитвате когато измиете лицето си с микрочастици? Тези продукти могат да направят чудеса с кожата ви, но също така са екологични замърсители. Те преминават през водните филтри и така попадат в реките и океаните, където могат да представляват риск за рибите и другите водни обитатели. Добрата новина е, че има напълно безопасен заместител: можете да си приготвите собствен ексфолиант за лице като използвате сода за печене. Пригответе паста от три части сода и една част вода. Нанесете я върху лицето си с леки, нежни кръгови движения. След това изплакнете с топла вода.

Ексфолиант за тяло – ако оставите кожата ви да изсъхне, тя ще изглежда зле. Също така не е препоръчително да оставяте мъртвите клетки на повърхността. Това я състарява и ѝ придава нездрав цвят. Можете да ускорите обмена на клетките и да придобиете завиден блясък, като я ексфолирате поне веднъж седмично. Няма нужда да купувате скъпи препарати и козметика. Можете да си приготвите сами вкъщи такава смес, като спазвате същите пропорции сода и вода, както и при тази за лицето: една част вода към три части сода.

Премахване на изкуствения тен – случвало ли ви се е да си сложите изкуствен тен, като очаквате бронзов слънчев загар, а вместо това получавате оранжева кожа или неприятни линии? Следващият път, когато ви сполети подобно нещо, не е нужно да чакате да отмине само. Можете да използвате домашния ексфолиант за тяло: една част вода и три части сода, за да премахнете лесно подобен дефект.