Далеч сме от мисълта, че можем да развенчаем всички заблуди около храненето, но нека все пак обърнем внимание на няколко важни момента от ежедневното хранене.

1. От бананите се пълнее - лъжа.

Шест големи банана имат калории колкото едно не много голямо парче пица. Освен това бананите съдържат много фибри, магнезий и калий. Освен нискокалорични, те не съдържат мазнини и са много богати на витамин В6, който подсилва имунната система и подпомага образуването на червените кръвни клетки.

2. Салатите са най-добрата храна - лъжа.

Само защото дадена салата съдържа малко пресни зеленчуци не я прави моментално полезна. Ако салатата ви е пълна със сирене, висококалоричен дресинг и да речем макарони от рафинирано брашно, тя няма да бъде толкова диетична, колкото ви се иска. Ако искате наистина диетична салата изберете например гръцка салата пред някоя с много сос.

3. От ядки се пълнее - лъжа.

Ефикасно отслабванеШепа бадеми може дори да ви помогне да намалите холестерола и да отслабнете. Всъщност ядките са богати на изключително здравословните мононенаситени мазнини. Те са богата на протеин закуска, която ще ви засити по-бързо и за по-дълго време.

4. Нискомаслените храни са най-добри - лъжа.

Ако някои нискомаслени храни действително са полезни, то не забравяйте, че в много случаи липсата на мазнина се компенсира от много големи количества захар и това може да бъде дори още по-вредно. Четете внимателно етикетите и се уверете, че намаленото количество мазнина не се компенсира със захар, която да вдигне калоричността на продукта до небето.

5. Въглехидрати могат да се ядат по всяко време на деня - лъжа.

Не е препоръчително да изхвърлите от менюто си хляба и пастата, но вместо това можете да я изместите в по-ранните часове на деня. Консумацията на въглехидрати вечер ще затрудни свалянето на излишните килограми. Предпочитайте въглехидратите сутрин за да се възползвате от техните предимства като това да дават много енергия.

6. За да отслабнете трябва да намалите драстично калориите - лъжа.

Това по-скоро е най-лесният начин да натрупате още килограми. Освен това при по-крайни диети не се топят мазнини, а по-скоро мускулна маса, защото според човешкия мозък мазнината е по-важна за да може тялото да оцелее. Така че правете упражнения за да поддържате мускулите и просто намалете калориите с около 100 - 150 по-малко от това, което ви е нужно.