Когато трябва да подобрим здравословното си състояние, често срещаме трудности при промяната на навиците си, обикновено се стремим да спазваме 1 или 2 правила, но за съжаление множество фактори, които смятаме за маловажни се отразяват на нашето здраве. Учените определят шест причини, които се отразяват на здравословното ни състояние.

Хроничен стрес

Хроничният стрес е сред най-разпространените фактори, които са отговорни за появата на здравословни проблеми, но и е сред най-трудните за контролиране.

Учените провеждат изследване, което илюстрира взаимодействието между имунна дисфункция и хроничния стрес. Водещият изследовател Мари Магхър обяснява, че при хора, които са изложени на социални конфликти и високи стресови фактори в последствие се дисрегулира имунната система, което води до повишаване на уязвимостта към автоимунни и инфекциозни заболявания.

Хранителен недостиг

Съвременното производство на храни, прави растителните почви токсични, поради употребата на препарати за контрол на насекоми или прекомерна обработка, в повечето случаи крайният продукт е с 50% хранителен дефицит, в сравнение с изминалите години. Тази липса на минерали, ензими, витамини и полезни бактерии също е причина за хранителен дефицит в тялото. При такава липса, се затрудняват обикновените процеси и функции на тялото. Подобен недостиг на хранителни вещества може бъде основна причина за здравословни проблеми. Ако проблема не се коригира на време е възможно да доведе до различни хронични заболявания.

Прекалена токсичност

За съжаление голяма част от средата, в която живеем е силно замърсена, неспособността да избегнем токсините в храната и масово разпространените продукти, може да доведе до нарушения на нормалните функции на тялото. Много хора подлагат тялото си на детоксикация. Токсините, които се намират в храната, във въздуха, във водата, и продуктите, които използваме ежедневно, оказват влияние директно върху тялото, функциите му и се отразяват на здравето ни.

Лош сън

Сънят е основен фактор, за възстановяване на организма. Поради забързания начин на живот, често пренебрегваме, нуждата на тялото от сън. Лягаме си в ранните часове и се събуждаме рано сутрин, това нарушава циркадния ритъм (периодична смяна на състоянията на бодърстване и сън), който води до объркване на функциите на организма и загуба на енергия. Този режим води до поява на различни заболявания.

Липса на активност

Липсата на активност е сред основните причини за болести. Не е задължително, но в голяма част от случаи е често срещана причина за затлъстяване. Движението помага да запазите мускулите и тъканите балансирани с хранителни вещества във всички области на тялото. Разбира се това не означава, че трябва да се претоварвате, достатъчно е да се упражнявате в продължение на един час дневно или да се занимавате с някакъв вид физическа активност поне 5 пъти в седмицата, за да увеличите сърдечната честота.

Прекъсване на основите

Ние сме склонни да игнорираме или да блокираме нуждите на организма и това влияе пряко върху здравето ни. Например липсата на слънчеви лъчи, лишава организма от витамин D, а недостатъчния прием на вода води до дехидратация. Крайният резултат е нарушаване на нормално протичащите функции в организма.

За съжаление, грешките, които допускаме не свършват дотук, замислете се как вредите на организма си и помислете как да подобрите състоянието му.