В неделния ден са направени са направени само 346 нови проби, което обуславя и отчитането на само 6 нови заразени.

Добри новини от оперативния щаб, но и малко тестове

От оперативния щаб съобщиха, че за изминалото денонощие няма нови заболели деца, не е стигнало до случаи на летален изход, както и медицински лица.

От направените 346 проби само 6 положителни. 4 от тях са в София, 1 Благоевград и 1 в Пазарджик. Трима са постъпилите в болница за денонощието.

От здравно министерство малко по-късно допълниха за увеличаване на броя на излекуваните от COVID-19 – до 1090, което означава нарастване с 16 при 1074 вчера, за които бе съобщено на брифинга.

От щаба пожелаха успех на зрелостниците, които се явяват днес на матура по български език и литература и обявиха училищата у нас за най-безопасните в света. Осигурена е добра организация, като в класна стая ще са по 10 ученици.

В училищата, където над зрелостниците са над 100, допускането се осигурява чрез 2 входа.

Мери се температура на всички, ако се установи повишена след няколко измервания, зрелостникът не се допуска до матура. Същото се отнася и за онези абитуриенти, които са със симптоми подобни на грип.

Опасенията, че меренето на температурата и проверката на личните карти, ще отнема много време, не се оправдават поне в столичната френска гимназия, където допускането на зрелостниците започна в 7:30.

Съгласно издадените от Министъра на здравеопазването указания маските не са задължителни за зрелостниците. Необходимо е да са с тях при предаване на работата и при общуване с квесторите. 

От днес край на забраните за дневните барове и за ресторантите

От днес вече не е забранено на заведенията да работят на закрито, игрални зали и дневни барове, също ще могат да подновят дейност.

Поради обявеното в събота затишие на епидемията и спадът на коефициентът на заразност до под 1, бе отменена и приета нова заповед на здравния министър, с която се разрешават конференциите, макар и капацитетът на залите, в които се провеждат, трябва да е запълнен на не повече от 30%, за да се осигури изискуемото разстояние между посетителите.

Осигурени са предпазни маски и ръкавици за тези ученици, които нямат такива или са си ги забравили.

При тези ученици, при които се установи повишена температура и съответно не бъдат допуснати до матура, ще имат възможност да се явят на сесия, която ще се проведе в края на август.

По-късното явяване на матура не би попречило на зрелостниците да бъдат приети в Университет, тъй като през последните години се наблюдава една тенденция висшите учебни заведения да си търсят студенти.

Поколенията след 2000 г. са по-малко и за да могат да изпълнят приема и да не съкращават преподаватели, буквално се молят на зрелостниците да се запишат при тях.

Отдавна са зад гърба ни времената, когато борбата за приемане в Университет беше наистина жестока. Необходими бяха високи оценки от конкурсните изпити, а сега се правят по 4 класирания за запълване на незаетите места.

Това обаче доведе и до обезценяване и девалвация на самото висше образование. Възстановяването на разходите за придобиване на дипломата за висше става все по-трудно и по-трудно.

Епицентърът на епидемията се измества към Южна Америка

Продължава нарастването на новите заразени в САЩ, Бразилия, Русия, Великобритания е на 4-то място, като случаите на летален изход в Обединеното кралство са 113.

В САЩ заболелите са малко 20 000 за изминалото денонощие, а в Бразилия са над 16 000, а Русия са над 9000 новите. Високи нива на заболеваемост се отчита в Перу и Чили, най-вероятно поради сезона на късната есен в регионите на юг от Екватора.

На Балканите най-много са новите заразени в Турци – над 800, а случаите на летален изход са 25, на второ място е Румъния е с 124.

В Сърбия също се отчитат повече заболели – 37, а в Северна Македония се съобщава за своеобразен бум от 62-ма нови с коронавирус.