Шансовете пациентът да остане жив били близки до нула.

44-годишен професионален бодибилдър от графство Есекс забелязва първите признаци на инфекцията на 17 март. Мъжът вдига температура, появява се кашлица.

Мъжът остава кожа и кости, след като излиза от комата

Седмица по-късно, бодибилдърът започва да усеща задух и спешно бил приет в болница. Там на мъжа откриват COVID-19, поставен е в изкуствена кома и го пускат на апаратна вентилация.

Състоянието на мъжа обаче бързо се влошава. Отказват сърцето, бъбреците и белите дробове, развива и сепсис. Според оценки на лекарите, шансовете за оцеляване на мъжа са били на практика нулеви.

Въпреки това в някакъв момент, за изненада на лекарите показателите на мъжа започват да се подобряват. В средата на май, прекарвайки 50 дни, повече от 1,5 месеца, е бил на апаратна вентилация, излиза от кома под аплодисментите на лекари и медицински сестри.

Когато мъжът идва на себе си, не можел да говори, а около него имало много хора в защитни костюми, които му пляскали. На 20 май го изписват от болница и вече възстановява у дома.

Мъжът води активен начин на живота, преди да се разболее

Според мъжа, до COVID-19 е бил напълно здрав, водел е физически активен начин на живот, постоянно е ходил на фитнес, занимава се с тежка атлетика.

Тази болест оставя мъжа кожа и кости, не можел да се познае, когато се погледнал в огледалото.

Все още се чувства отпаднал, силите му не са се върнали. Загубил е много мускулна маса, не може да ходи без чужда помощ, поради силната умора, която изпитва.

Мъжът е невероятно щастлив, че изобщо е оцелял, защото неговата жена и деца са били подготвени за погребения. Неговото оцеляване е истинско чудо, след като бил буквално на косъм от смъртта.

Възможно е мускулатурата да му е помогнала да премине без болестта. По това и COVID-19 много наподобява на височинната болест.

При продължителни експедиции в сурови условия на липса на достатъчно кислород, някои от участниците губят много килограми от изтощение, други не и затова те продължават.