Остарявате ли по-бързо, отколкото са вашите години?

Изглеждате ли по-възрастни от своите връстници?

Разбира се, годините си играят ролята, но има много лоши навици, които ви „помагат” да остарявате по-бързо.

Храната, която ядете, дори и начинът, по който спите, може да добавят някоя и друга година към реалната ви възраст и да ви снабдят с няколко бръчки повече.

Работа в режим с много задачи

Ако вашият списък с дела никога не намалява, тогава имайте предвид, че стресът от многото ангажименти задължително оставя отпечатък върху лицето ви.

Някои изследвания показват, че хроничният стрес помага за освобождаването на свободни радикали – нестабилни молекули, които увреждат клетките и са отговорни за стареенето.

Съсредоточете се върху една задача, а след като я завършите, преминете към следващата.

Рядко се отказвате от десерт

Освен че добавя излишни килограми към теглото ви, пристрастяването към сладкото може да прибави и още бръчки по лицето ви. Молекулите на захарта се закрепят към влакната на колагена в кожата.

Този увреждащ процес, известен като гликиране, води до загуба на сиянието на кожата, тъмни кръгове под очите, загуба на тонус, подпухналост, увеличение на бръчките, а така също нарушение на контурите на лицето и разширяване на порите.

Спите по-малко от пет часа

Сънят не е нещо, от което трябва да икономисваме и то не само защото недоспиването води до тъмни кръгове под очите.

Недостатъчният сън реално съкращава живота с няколко години. Спете не по-малко от седем часа.

Увеличете времето за сън, особено ако при вас се наблюдава отсъствие на енергия през деня, психическа вялост, проблеми с концентрацията и вниманието, или пък увеличение на теглото.

Ежедневен маратон пред телевизора

Ако сте запален привърженик на гледането на телевизия, трябва да знаете, че това съкращава живота. В Британския журнал по спортна медицина бе публикувано изследване, в което са взели участие около 11 000 австралийци на възраст 25 години и нагоре.

Изследователите установили, че всеки час гледане на телевизия съкращава продължителността на живота с 22 минути. Нещо повече – хората, които прекарват средно шест часа на ден в гледане на телевизия, се оказало, че живеят с пет години по-малко от тези, които не го правят.

Прекарвате голяма част от времето си седнали

Опасностите, свързани с обездвижването, са широко известни – хората, които прекарват по-голямата част от деня си седнали, имат повишен риск от затлъстяване, от болести на сърдечно-съдовата система и бъбреците, застрашени са и от рак.

Естествено, редовните тренировки помогат за предотвратяването на тези здравословни проблеми. В едно изследване е било доказано, че увеличението на физическата активност за всеки 150 минути седмично удължават живота с 10-13 години.

Не използвате крем за около очите

Грижата за кожата обезателно трябва да включва качествен крем за околоочния контур, за да се предотврати появата на бръчки.

Кожата около очите е по-тънка от останалите зони на вашето лице, затова възрастта тук се отразява по-отчетливо. Използвайте кремове за областта около очите, които съдържат витамините А и С, антиоксиданти, хиалуронова киселина.

Тези вещества способстват за образуването на колаген и еластин, които поддържат кожата стегната и помагат за намаляване на бръчките около очите.

Използвате слънцезащитен крем само през отпуската

Много хора смятат, че ако прекарвате цял ден на плажа, то кожата ви се нуждае от защита, но тя не се нуждае от слънцезащитен крем, ако прекарате цял ден на открито по задачи в града.

Причината за остаряване на кожата е една – ултравиолетовите лъчения. UV-лъчите въздействат на кожата дори при облачно или дъждовно време. Защитете кожата си, като нанасяте слънцезащитен крем с фактор от 30 до 50 по всяко време, когато се намирате извън дома.