Навярно повечето от вас знаят, че целият човешки организъм се състои от повече бактерии, отколкото от клетки. И няма как да бъде друго, тъй като микроорганизмите ни заобикалят навсякъде.

Учените дори не са открили всички видове, но те по никакъв начин не заплашват съществуването ни. Възможно ли е някои бактерии да са неразривно свързани с човешкия организъм и дори да са изключително полезни за него?

Оказва се въз основа на редица експерименти, че е напълно правилно да мислим така.

Например, един от учените, участвал в провеждането на тези проучвания, установил, че съществува бактерия, която може да ни предпази напълно от миризмата на потта. Човек може да не се къпе и мие с години и миризма да не се появи, а кожата му да остане мека. И всичко това благодарение на бактериалната култура с наименованието „АО+“.

Защо още да не е нужно да се страхуваме от бактериите?

Можем да контролираме ситуацията!

Лекарите постоянно ни напомнят колко е важно да поддържаме баланса на чревната микрофлора. Заради загубата на това равновесие се развиват сериозни болести, отслабва имунитетът.

Но повечето хора забравят, че бактерията няма да започне прекомерно да се размножава, ако сами не „включим“ пусковия механизъм или казано по-просто, ако сами не допринесем за това.

Ешерихия коли обитава храносмилателната ни система, без да създава ни създава проблеми, докато не консумираме развалено месо. Просто трябва към какво поведение да се придържаме и да спазваме определени правила.

Бактериите всъщност не са ужасни за човека!

Обикновено снимките направени под микроскоп , предизвикват шок у повечето от нас, изглеждат ни отвратителни. Но самите ние, ако се вгледаме в себе си, също не сме по-добри.

Произвеждат фекални маси, назални секрети, храчки и други течности, които не са никак приятни. Акнето и различните обриви, ушната кал, потта, прекомерното окосмяване по тялото – всичко това също не е красиво.

А и ние също постоянно режем ноктите си, които между впрочем, са мъртва плът.

Заболявания поради ограничен досег с бактерии

Преди алергичните реакции сред децата не са били толкова често срещани. Днес, подобни проблеми се наблюдават изключително често и децата развиват алергии към почти всичко – някои хранителни продукти, растения, битова химия и т.н.

Някои учени смятат, че причината затова е неестественото раждане. При цезаровото сечение по време на операцията се осигурява стерилна среда, бебето не преминава през вагиналния отвор, което означава, че не влиза в контакт с бактериите, които подпомагат активирането на имунната му система.

За много полезни се смятат и бифидобактериите, които бебето си набавя от майчиното мляко. Те предпазват неговия организъм от инфекции и възпаления.

Най-добрият начин майката да осигури на своето дете естествени пробиотици, е редовно да консумира млечнокисели храни с бифидобактерии.

И като заключение, трябва да се опитаме да разберем, че природата не е срещу бактериите, а напротив създала е тези микроорганизми, за да изпълняват определена функция.