От нас зависи какво ще стане слънцето днес – добър приятел, който да ни подари множество ярки впечатления от дългоочаквания отпуск, или зъл враг, който ни приковава към болничното легло и налага продължително възстановяване.

Как да се „сприятелим” с небесното светило и да прекараме отлично лятото?

Лятна инсолация – какво рискуваме

През лятото, когато слънчевото време и задушните големи градове ни тласкат към планината или към морето, многократно се повишава риска от рак на кожата.

Това опасно заболяване с всяка следваща година взема все повече жертви. В някои случаи би могло да се избегне, ако се използват качествени слънцезащитни средства.

Необходимо е да се нанасят с дебел равномерен слой, своевременно да се обновяват и да не се забравя да се мине по стратегически важни участъци на тялото – тези, за които много от нас забравят.

1.Областта на клепачите

Изследване от 2017 година, резултатите от което бяха публикувани в рецензирано медицинско издание, гласи, че повечето хора при нанасяне на слънцезащитна козметика не обръщат внимание на нежната кожа на клепачите.

Учените помолили 57 души да нанесат крем със санскрим на лицето, след което направили снимки и оценка на резултата. Кожата на клепачите била незаслужено запушена с преобладаващ брой участници.

2.Скалп – кожата под косата

Природата е предвидила всичко. Обикновено косата предпазва добре кожата на главата от слънцето, но много зависи от тяхната гъстота и от прическата.

Дерматолози препоръчват да се нанася на косата слънцезащитен гел, който не цапа корените, тъй като бързо се абсорбира. Още един полезен съвет – използването на шапки за защита на скалпа от силното лятно слънце.

3.Уши

Злокачественото образувание често се образува на ушите, като заболяването може да засегне както външната, така и вътрешната част на ухото.

Вероятността от неговата поява може да се понижи с помощта на слънцезащитната козметика и с носенето на широкополи шапки на слънце.

4.Устни – тънката и чувствителна кожа има нужда от грижа

Тънката и чувствителна кожа също се нуждае от грижа и внимание. Според всички изследвания най-много страда долната устна. На нея се развива рак с 12 пъти по-често.

Изследователите отбелязват, че по-висок е рискът от възникване на заболяване при мъжете, тъй като те пренебрегват използването на слънцезащитна козметика за устни.

Вероятността да се запознаем с опасното заболяване при тях е с 13 пъти по-висока.

5.Кожата на подмишниците

Игри на плажа, дълго плуване в морето, игри в басейна – това са ситуации, при които кожата на подмишниците става уязвима пред слънцето. А защитният фактор може да бъде само един – добрият слънцезащитен крем.

Необходимо е да притежава водоустойчива формула, тъй като става въпрос за участък от тялото, който се изпотява много по-често. И е необходимо да се обновява по-често от стандартните 1,5-2,5 часа.

6.Тилна страна на ръцете

През 2013 г. изследователите Доналд Уорен, Райан Риахи, Джейсън Хобс попитали на плажа на Тексас 214 възрастни дали нанасят слънцезащитен крем на вътрешната страна на ръцете. Установило се, че 45% от жените и 60% от мъжете пропускат тази процедура.

Едни участници в изследването обяснявали това, че обичат да им е лепкаво на кожата след използване на слънцезащитен крем, други просто не мислели за това.

Учените съветват да се закупува слънцезащитно средство, което не е с мазна основа, което бързо попива и не оставя лепкав слой. Добър избор са лосион и мляко флуид, които лесно се разпределят по кожата.

7.Задната част на шията

Ако предната част на шията се маже със слънцезащитен крем, колкото остане, то задната рискува да не го получи съвсем.

Късите подстрижки и прическата на кок оголват шията напълно, като откриват незащитената повърхност с агресивни слънчеви лъчи. Ето защо кожата и на горната част на гръбнака изгарят първи на слънце.

На тях крем се нанася с високо ниво на защита 15 минути преди излизане на слънце, и не трябва да се забравя за своевременното обновяване на слънцезащитното средство.