Постоянно пишем, че за защита на природата са достатъчни само леки промени, но трябва всеки да положи усилия, макар и възможностите на големите фирми са доста по-големи.

След 5 години проучвания и тестове, ето го и резултатът

След 5 години разработки производител на продукти за грижа за устната кухина успя да създаде еко туба за паста за зъби.

Каква е новото и същевременно предимството? В това, че сега опаковката от продукта, който ежедневно се ползва от всички хора по света, успешно ще може да се преработва.

Защо обаче пластмасовите туби за паста за зъби досега не бяха екологични? Как асоциацията на преработчиците на пластмаса от САЩ, туби за пасти за зъби са едни от последните типове пластмасови опаковки, които използваме много често и които не трябва да се преработват.

Проблемът е, че пластмасата в тях е покрита с алуминиев слой, за да се съхрани вътре пастата, и това не позволява тубите да се преработват.

Полиетилен с висока плътност заменя алуминия

Ако това беше просто пластмаса, то щеше да може да се преработва, в Colgate започнаха да тестват комбинации от различни типове полиетилен с висока плътност, който обикновено се използва за производство на бутилки за мляко. И всичко се получи.

Представителите на компанията съобщават, че външно еко тубата за пастата за зъби почти не се отличава от тези, с които се използват сега, а за консервативните потребители няма да има разлика.

Ако всичко върви по план, то до 2025 г. пасти в екологични опаковки ще се продават по цял свят.

Важно е производството на новите еко опаковки за пасти за зъби да бъде финално тествано, концернът за производство на продукти за грижа за устната хигиена планира да направи формулата общо достъпна, за да могат другите компании да следват техния пример.

С новите опаковки за пасти за зъби ще се отделят по-малко отпадъци в околната среда и освен това ще се изразходва по-малко суровина за производство на тези продукти.