Вие наистина се нуждаете от повече сън. Освен ако не сте онова изключение в статистиката ( 1/100 ), което наистина спи достатъчно.

Без достатъчно сън, вие съзнателно увеличавате рисковете от  диабет и сърдечно-съдови заболявания, а освен това нека добавим и нежелано тегло.

Вие не сте добре концентриран и можете да причините пътно-транспортни произшествия. Работоспособността и учението ви също страдат, защото просто не използвате максимума от своя капацитет.

Освен това се чувствате отвратително, сънено ви е и сте изключително раздразнителни.

Хората не си доспиват достатъчно поради най-различни причини. Общо взето, защото си лягаме твърде късно, а ни се налага да ставаме твърде рано, пием или пушим твърде много, изложени сме на непрекъснати страхове и тревоги придружени със стрес.

Някои просто страдат от здравословни проблеми като безсъние, сънна апнея и т.н., напълно изключвайки съня от ежедневието си.

Разбира се количеството сън, с което трябва да захранвате организма си, е строго индивидуално за всеки отделен човек. В него взимат участие и фактори като дали сте болни, работили сте усилено или просто сте поставени под непрекъснат стрес.

Както всички знаем, Рим не е бил построен за един ден, така че и тук ще ви е нужна последователност. Ето и някои стъпки, които неизменно ще подобрят вашия сън и ще научат тялото ви да отделя достатъчно време и за почивка.

1. Определете си колко време ще отделяте за сън всяка нощ. Съставете си план, който включва това в колко часа трябва да станете сутринта.

Ако сте свикнали да си лягате около 23 всяка вечер, започнете малко по малко да променяте това число с около 10-15 минути по-рано, докато не се научите да си лягате в 21:30 например или не започнете да се чувствате значително по-свежи рано сутрин.

2. Спазвайте приоритетите си. Кое е по-важно, вашето собствено здраве или това да се разхождате още час навън ? Или може би вечерното шоу е по-важно за вас, отколкото здравето ви и състоянието ви на следващата сутрин ?

3. Не е ли приятно да си легнете по-рано и сутрин да станете първи, в чудесно настроение, позитивно настроени и заредени за един прекрасен ден, докато другите още хъркат ? Дайте малко от това чувство на мозъка си и за вбъдеще той самичък ще си го иска, като започне по-често да ви затваря клепачите, в знак на желанието му за почивка.

4. Ако не можете да спите спокойно помислете за различни оптимални начини или потърсете лекарска помощ. Но преди това задължително опитайте час-два преди лягане да релаксирате, може би с гореща вана или отделете време на хобито си.

Изключено е да ядете, особено храни като шоколад или да консумирате стимулиращи напитки като кафе, енергийни напитки или алкохол.

Уверете се, че околната среда е добра за чудесен сън, леко хладно, удобен матрак, без излишни дразнители като семейство, домашен любимец, телефон, компютър, таблет или телевизор и тогава наистина ще имате чудесен и здрав сън !

5. Правете това, което знаете, че ви помага в борбата със стреса. Занимавайте се със спорт или със собствените си хобита. Така ще спрете хормона кортизол, който хроничният стрес възпроизвежда. Този хормон е главният виновник за неспокоен сън и дори безсъние.

6. Мислете си за чудесния ден, който ви предстои да изживеете, за приятните хора, които ще срещнете през идното денонощие. Така ще успеете да заспите по-лесно, а освен това ще сте пълни с позитивизъм, който несъмнено ще подобри и качеството на съня ви.

7. Отпуснете се ! Стегнете и отпуснете всеки мускул в тялото ви като започнете от пръстите на краката и стигнете чак до брадичката. Мислете си за приятни неща. Така несъмнено ще убиете натрупания стрес и ще заспите по лесно. Лека нощ !