Популярността на социалните мрежи нараства с всяка изминала година.

Днес 90% от хората в САЩ на възраст от 15 до 29 години общуват във Фейсбук, повече от половината в Инстаграм и 1/3 в Туитър. 42% от ползвателите в зряла възраст са активни едновременно в няколко социални мрежи. Същевременно възрастта на средностатистическия потребител постепенно се повишава.

Така например още през 2012-та година във Фейсбук са общували само 35% от интернет потребители в напреднала възраст – 65 и повече години. През 2015-та година тази цифра се е увеличила до 45%.

Общуването във Фейсбук пристрастява. Човек разговаря с този, който иска, когато и където му е удобно, има възможност във всеки един момент диалогът да се прекъсне.

На пръв изглежда, че всичко е под контрола на потребителя. Но социалните мрежи също влияят на хората и ги променят – понякога не в положителна посока. Как да защитим себе си?

1. Не ограничавайте своите контакти само с общуването в социалните мрежи

Лекарите предупреждават за възникването на психическа зависимост от социалните мрежи и я считат за напълно реално заболяване.

Според тях механизмът на формиране на зависимост от социалните мрежи е сходен с механизмите на формиране на алкохолна и наркотична зависимост.

При общуване във Фейсбук се наблюдава активност в същите отдели, които се възбуждат и развиването на останалите зависимости.

Както и всяка зависимост, болезненото пристрастяване към социалните мрежи води до повишаване на агресивността, раздразнителността и може да причини депресия.

2. Не измервайте живота си с харесвания и съобщения

В епохата преди Интернет и социалните мрежи да станат масови, се говореше за синдрома на тревожното очакване на неуспех. А преди няколко години лекарите описали неговата онлайн версия – зависимост от харесвания.

Състоянието е свързано с болезнения стремеж да се харесаме на някого и да получаваме постоянни потвърждения на това.

3. Съблюдавайте режим – общуване през деня и сън нощем

Въпреки препоръките на лекарите, основно общуването по социалните мрежи се извършва късно вечер и по нощите.

Не всички могат да си позволят да общуват при добро осветление, тъй като се предполага, че останалите членове на домакинството спят, а това означава, че единственият източник на светлина в стаята е синият екран на монитора.

Но синята светлина потиска образуването на мелатонина, а това е хормонът, регулиращ смяната на дневната и нощната активност.

4. Не се водете по рекламите

Социалните мрежи са се превърнали в основен източник на информация, която далеч невинаги е достоверна – самите потребители в повечето от случаите далеч не са професионалисти по темите, които активно обсъждат.

Но същевременно почти 90% от младежите от 18 до 24 години се доверяват на медицинската информация, която получават чрез социалните мрежи.

5. Оставайте насаме със себе си

Социалните мрежи са мощен източник на усреднено обществено мнение, но не му се поддавайте. Запазете критичността на мисленето си, така ще защитите психиката си и много вероятно и здравето.

6. Помнете – вашият виртуален събеседник, до голяма степен е плод на вашето въображение

Всъщност вие знаете за него само това, което той е решил да ви разкаже. Възможно е нещо от това да е истина, а е възможно и всичко да е лъжа. Истината, която се разкрива пред вас в даден момент, може да се окаже тежко изпитание за вас.

7. Мислете, преди да напишете нещо в социалните мрежи

Вашите приятели и врагове, близките и ръководителят на компанията, където работите, потенциалните работодатели и хората, страдащи от криминално любопитство – всички тези хора могат да четат това, което пишете и да си изграждат представа за вас въз основа на това, което сте публикували.