Защо планирането на деня може да ни докара тежка депресия?

Твърде щателното планиране на деня може да стане причина за депресия, установили американски учени. Как правилно да си правите планове и как го правят орангутаните и сестрите Олсън?

Тоалетна по разписание

Във филма „Мигновенията на Ню Йорк“ се разказва за две сестри близначки, чиито роли се изпълняват от известните Мери Кейт и Алшли Олсън.

Една от сестрите е перфекционистка, която чинно си прави планове за деня и нито за минута не се разделя със своя ежедневник.

„О боже, обозначила си дори кога да ходиш до тоалетна“ – скляпала от изненада нейната не толкова точна и отговорна близначка.

Сега учени от Вашингтон установиха, че съвестното планиране е причина за разваляне на настроението и загуба на ентусиазъм.

„Идеята да проуча въпроса за планирането ми дойде, когато отидох на почивка в Турция и се притеснявах, че няма да мога да се срещна с всичките ми приятели и да видя най-интересните забележителности “ – разказва специалистът в областта на маркетинга Сейлин Малкович, един от водещите автори на изследването.

Тогава той подробно си разписал, какво и по кое време ще прави, когато е на почивка.

Но скоро, за собствена изненада, започнал да чувства вълнение и тревога, а също и престанал да желае да прави това, което било разписано в ежедневника му.

Според специалистът по маркетинг хората, които всяка вечер разписват, какво именно ще правят утре, чувстват угризения на съвестта за всяко отклонение от своето разписание, а това лесно може да стане причина за лошо настроение и дори за депресия.

Защо ни е необходима импровизация?

В хода на проучването учените установили, че никога не трябва от по-рано да разписваме времето за развлечения. Според авторите детайлно планираният отдих се превръща в работа, и човек не може да изпита никаква радост.

Освен това експертите установили, че любителите на ежедневниците много рядко успяват да реализират всички свои разписани планове.

А пък хората, които планират всяка минута от деня си, често изпадат в депресии, не желаят да общуват с роднини и близки, чувстват се зле и са раздразнителни.

Това до голяма степен е свързано с това, че детайлното дневно разписание не оставя място за спонтанност, вдъхновение и творчески потенциал.

Въпреки това учените не твърдят, че изготвянето на планове е вреден навик, от който е добре да се избавим. Според тях понякога разписанието на деня е от полза, но все пак не бива да се прекалява, като разписваме задачите си твърде подробно.

Не пишете, че отидете да пиете кафе в 3 часа следобед, по-добре си запишете, че ще насладите на напитката следобед. И не забравяйте, че нито един човек не може да получи удоволствие от живота без импровизация.

Как орангутаните планират своя маршрут?

Планирането на деня не е свойство, присъщо само за човека.

Така например, изследователи от Института и музея по антропология към университета на Цюрих установили, че орангутаните умеят предварително да определят маршрута за придвижване на семейната си група.

С цел да докажат тази хипотеза учените започнали наблюдение на няколко мъжки и други членове на групата на орангутаните.

Част от учените следвали по целия маршрут на придвижване маймуните, като съставили карта, на която мъжките се спирали да привикват с крясъци роднините си.