Някои заболявания и нарушения в повечето случаи са изцяло женски проблеми. И жените знаят какви симптоми не бива да пренебрегват. Но ситуацията е доста по-сложна, когато тези заболявания засягат нищо не подозиращите мъже.

1. Рак на гърдата

Изключително рядко, но ракът на гърдата се среща и при мъже. Симптомите на онкологичното заболяване при мъжете са подобни с тези при жените – уплътняване или подуване в областта на гърдата, вдлъбване или инверсия на зърното или увеличение на гърдите.

Често мъжете не обръщат внимание на подобни симптоми, не предполагайки, че у тях е възможно да се развива рак на гърдата. Но при подобни проявления мъжете е важно да потърсят лекарска помощ, колкото е възможно по-бързо.

Лечението на онкологичните патологии на гърдата е еднакво за жените и за мъжете при всеки стадий.

И представителите на силния пол, както и на нежния, могат да намалят риска от развитието на това заболяване като се придържат към здравословен хранителен режим и редовно да извършват физически упражнения.

2. Остеопороза

Както и преди сме посочвали в Lechenie.bg това заболяване представлява изтъняване на костната тъкан, в резултат на което костите стават по-крехки и съответно предразположени към фрактури.

Остеопорозата обикновено се развива при жени в периода след менопаузата. Характерно за заболяването е почти безсимптомното му протичане и в повечето случаи се открива чрез диагностичен тест.

Лечението на остеопорозата се провежда по идентичен начин с това на жените и включва такива медикаменти като деносумаб, биофосфонати, терипаратид.

За предотвратяване на остеопороза е необходимо ежедневно да се поддържа прием на необходимото количество калций и витамин D – 1000 мг калций до 70-годишна възраст и 1200 мг след това. Силовите упражнения са от съществено значение за профилактика на остеопороза.

3. Вълчанка

В 90% от случаите от това заболяване страдат жени. Но и мъжете не са застраховани от развитието на тази хронична и често инвалидизираща автоимунна патология.

И при мъжете, и при жените симптомите са идентични – умора след на пръв поглед незначителни физически усилия – умора, болки в ставите, проблеми с паметта и кожен обрив.

Лекарите рядко подозират вълчанка при мъжете, дори при наличие на тези симптоми. Поставянето на точната диагноза се усложнява допълнително и от обстоятелството, че засега не е разработен тест, с който недвусмислено да се открива това заболяване.

Затова и мъжете не следва да игнорират тези симптоми. Най-характерният симптом е кожният обрив, а останалите са идентични с тези на множество други заболявания и състояния.

4. Хранителни разстройства

Жените 2 пъти по-често страдат от такива състояния, но тези нарушения се срещат и при мъжете. Представителките на нежния пол обръщат принципно повече внимание на своята външност.

Но и мъжете разлагат храносмилателни разстройства, тласкани чувство за депресия и за самота. От мегарексия често страдат културистите, които се стремят към максимално нарастване на мускулите.

Поради типично „женската“ репутация на тези понякога опасни състояния мъжете рядко се обръщат за помощ към специалисти. Но само правилното подбраното лечение и психотерапия биха довели до преодоляването на съответното храносмилателно разстройства и от мъжа.

5. Мигрена

Засяга жените 3 пъти по-често, отколкото мъжете, но и последните не застраховани. При силния пол мигрената предизвиква силни главоболия и чувствителност към светлина.

За да се избегнат пристъпите на мигрена, е необходимо да се открият иницииращите фактори. Изтощителните упражнения и алкохолните напитки – са най-честите виновници за мигрена при мъжете.

6. Ревматоиден артрит

Жените страдат от това заболяване 2-3 пъти по-често от мъжете, но то засяга и последните. Рискът от ревматоиден артрит се увеличава на фона на ниски нива на тестостерона.