1. Важен фактор при лечение на псориазис е правилната грижа за кожата. Но тук е важно да се съблюдава златната среда – кожата трябва да бъде достатъчно овлажнена, но не прекалено и чиста.

Почиствайте кожата си внимателно. Ако си вземате вана добавете в нея отвара от лайка или от бутрак /кози рогца/, или масло за вана. Не използвайте груби спарчета и кърпи. След къпане използвайте овлажняващи средства.

2. Винаги подсушавайте добре кожата след вземане на душ или вана, или поне само в областта на обривите. Водата от водопровода в повечето градове в България е доста твърда и бързо изсушава кожата, оставяйки всички соли върху кожата.

Но на морето можете да се отпуснете и да се насладите на почивката – лечебното въздействие на морската вода ще ви бъде само от полза.

3. През топлите месеци от годината, каквито са и настоящите, по-често прекарвайте на слънце. Не е нужно да придобивате загар, но няма смисъл и да се криете у дома. Повече се разхождайте или намерете възможност да се работите на открито.

Не е нужно да се пържите в пика на слънчевата активност, напълно са достатъчни общо 2 часа дневно под пряка слънчева светлина. Добре е, ако застанете така, че местата, където има обриви да бъдат на слънце. Получаването на голямо количество витамин D е основната цел на разходките.

Но те помагат и за съществено подобряване на емоционалното състояние. Между впрочем, витамин D има свойството да се натрупва в мастната тъкан, при необходимост се освобождава на порции. Така че при средно излагане на слънце можете да си създадете приличен запас за зимата.

4. Използвайте само качествени средства за грижа за кожата. Най-добре е, ако те са без оцветители и аромати. Дезодорантът разбира се е разрешен, но не следва да прекалявате с козметиката за кожа.

За предпочитане е да използвате едно или две средства и по-малко експерименти. Добре ще бъде, ако успеете да намерите подходящ крем или мляко от скъпа детска серия, тази козметика винаги е с най-високо качество.

5. Спазвайте диета – постарайте се да премахнете от ежедневния си хранителен режим храни, предизвикващи обостряне на псориазиса. Кафе, шоколад, пушени колбаси – изключително вкусни храни. Но струва ли си да страдате, заради тях?

Популярната сега диета на Пегано помага на много хора с псориазис да контролират своето заболяване. Пробвайте, дори ще ви бъде много вкусно. По-често яжте мазни риби, растителни масла, плодове и зеленчуци.

Това ще насити организмът ви с витамин А, а основната порция витамин D ще получавате от разходките под пряка слънчева светлина.

6. Бъдете в добро разположение на духа по-често. Правилната настройка, рядкото излагане на стрес, увереността в себе си – ето това са вашите съюзници и основните козове в профилактиката на псориазиса.

За да обуздаете своите страхове, започнете да тренирате. Или просто се разхождайте пеша не по-малко 2 часа на ден. Физическите натоварвания са просто балсам за нервната система. Заедно с това ще хванете и малко тен.

7. Не травмирайте кожата си – феноменът Кебнер – това е появата на псориатични плаки на мястото на увреждането на кожата след седмица. Ако не желаете количеството на обривите да се увеличава, то тогава не разчесвайте местата на ухапване от комари, кожата на главата, носете удобни обувки и дрехи.